Bilim ve Teknoloji

NASA rekor kırdı: Milyonlarca kilometre öteden sinyal aldı

NASA, bir süre önce gerçekleştirdiği DSOC deneyi ile yeni bir optik iletişim rekoru kırdı. Bu yeni teknik, mevcut radyo frekans sistemlerinden 10 ila 100 kat daha yüksek veri iletim hızları sağlıyor.

NASA'nın DSOC deneyinde, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 40 katı olan yaklaşık 16 milyon kilometre gibi şaşırtıcı bir mesafeden California'daki bir teleskoba yakın durduruldu lazer sinyali göndererek optik iletişim alanında yeni bir rekor kırıldı.

Gönderilen sinyaller aynı zamanda test verileriyle birlikte iletildi. Hale Teleskobu lazer ışınını San Diego'daki Palomar Gözlemevi'nden alarak bu santrale kadarki en uzak uygulamayı gerçekleştirmiş oldu.

DERİN UZAY OPTİK İLETİŞİM (DSOC) DENEYİ

NASA'nın DSOC veya “Derin Uzay Optik İletişim” deneyi, Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağını ayırmak üzere kısa bir süre ayrılmadan önce Psyche görevinin bir parçası konumunda bulunuyor.

Deney, günümüzde uzay araçları tarafından kullanılan son teknoloji ürünü radyo frekans sistemlerinin 10 ila 100 kat daha yüksek veri hız aktarımlarını sergilemeyi hedefliyor.

Hem radyo hem de yakın yönlendirme lazer iletişimi veri iletmek için elektromanyetik dalgalar kullanılıyor olsa da da yakın yönlendirilmiş ışık, veriler çok daha dar dalgalar halinde paketleyerek yer istasyonlarının daha fazla veri çalışmasını sağlıyor.

Bu, değiştirilecek insan ve robot tabanlı statü görevlerine yardımcı olacak ve daha yüksek performansa sahip araştırma araçlarını mümkün kılacak.

Psyche uzayda seyahat ederken deney sırasında, iki yıllık teknoloji uygulaması sırasında Dünya'ya yüksek oranda bantlanabilir test verileri gönderilecek.

Sonuçta bunlar, yüksek maliyetli görüntüler ve video verileri iletebilen daha yüksek veri hızlarını sunuyor. Aynı zamanda hem uplink hem de downlink lazerleri aracılığıyla deney verileri gönderildi; bu işlem, deneme birincil yöntemi olan "bağlantıyı silme" olarak biliniyor.

Deney Psyche görevlendirmelerini iletmezken, DSOC operasyonlarının uzay aracına müdahale edilmesini sağlamak için Psyche görev destek ekibiyle yakın işbirliği içinde çalışıyor.

DERİN UZAYDA İLK DEFA TEST EDİLDİ

Öte yandan optik iletişim NASA ve bilim dünyası için ilk değil. Alçak Dünya yörüngesinde ve Ay için kullanılmış olsa da da DSOC ile ilk defa derin uzay alanında test yapılıyor.

Bir lazer ışınını sürekli olarak kilometre öteye yönlendirmek esasında kilometrelerce yardım etmek için bir madeni para lazer işaretleyici ile takip etmeye farklı, yani son derece hassas bir işaretleme gerekiyor.

Uygulama aynı zamanda ışığın uzay aracından Dünya'ya çok uzun mesafeler boyunca seyahat etmesi için gereken süreyi de hesaba katmalı: Psyche'nin gezegenimize olan en uzak mesafesinde, DSOC'un yakın kızılötesi fotonlarının geri dönmesi yaklaşık 20 dakika sürecek.

Yapılan bu testte ise bu süre 50 saniyeydi. Bu süreler içerisinde hem uzay aracı hem de gezegen hareket etmiş olacağının lazerlerin konumunun hassas bir şekilde ayarlanması elzem.