NASA, uzayın derinliklerinden lazer aracılığıyla bir kedinin ilk ultra HD videoyu yayınlamayı başardı.

Bilim insanları farelerin duyma yetisini normalüstüne çıkardı Bilim insanları farelerin duyma yetisini normalüstüne çıkardı

Bir süredir lazer tabanlı uzay iletişimi üzerinde çalan NASA, Deep Space Optical Communications (Derin Uzay Optik İletişim - DSOC) deneyi kapsamında, 15 saniyelik videoyu 11 Aralık'ta 31 milyon kilometre uzaklıktan Dünya'ya gönderdi. 

NASA bu videoyu yeni bir lazer tabanlı alıcı-verici aracılığıyla iletti. Bu sistem aracılığıyla saniyede 267 megabit (Mbps) ile gönderilen video sinyalinin Dünya'ya ulaşması 101 saniye sürdü. NASA'nın Ekim ayında fırlatılan Psyche göreviyle uzayın derinliklerine gönderilmeden önce Dünya'da oluşturulan görüntülerde Taters adlı bir kedi yer alıyor. 

NASA tarafından yapılan açıklamada, "Bu, bir sonraki dev adım olan Mars'a insan gönderilmesini desteklemek üzere daha yüksek veri hızında iletişimin önünü açacak" dedi.

Projenin JPL'deki liderlerinden birisi olan Ryan Rogalin, videonun derin uzayda kilometre öteden iletilmesine rağmen teknolojinin videoyu "çoğu geniş bant internet bağlantısından daha hızlı" gönderdiğinin altını çizerek, "Aslında video Palomar'da alındıktan sonra internet üzerinden JPL'ye gönderildi ve bu bağlantı derin uzaydan gelen sinyalden daha yavaştı" açıklamasını yaptı.