Bolu'da, babasının hediye ettiği makinayla çıplak gözle görülmeyen galaksileri fotoğraflayan lise öğrencisi Berkcan Belen'in çektiği fotoğrafları ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Bolu Seben Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk Çok Programlı Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Berkcan Belen, 2019'da babasının hediye ettiği fotoğraf makinesiyle evinin bahçesi ve kentin çeşitli yerlerinde çıplak gözle görülmeyen galaksileri fotoğraflayarak, Seben Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı desteğiyle sergi açtı.

Çektiği yüzlerce fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşarak çok sayıda takipçiye ulaşan Belen'in 2 fotoğrafı, NASA'ya ait sosyal medya hesabından paylaşılırken, fotoğraflardan bir tanesi günün en iyi fotoğrafı olmaya aday gösterildi.

YABANCI UZAY FOTOĞRAFÇILARIYLA GÖRÜŞTÜ

Cep telefonuyla çektiği doğa fotoğraflarından, bu alana ilgisi olduğunu fark eden babasının fotoğraf makinesi aldığını anlatan Belen, "İlk önce doğa fotoğrafları çekiyordum. Daha sonra makinemle gece çekmeyi denedim ve beklediğimden farklı sonuçlar aldım. Kamera benim gözümden daha fazla yıldız görebiliyordu gökyüzünde. Bu şekilde merakla daha çok bilgi edindim ve kendimi geliştirdim" dedi.

Uzun pozlama ve farklı teknikler kullanarak ışık kirliliğinin az olduğu yerlerden uzay fotoğrafları çektiğini söyleyen Belen, "Amacım görülmeyeni göstermek. Gözümüzle göremediğimiz uzak nesnelerinin, çok karanlık yerlerin aydınlık fotoğraflarını çekmek" şeklinde konuştu.

Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilebiliyor Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilebiliyor

Fotoğraf eğitimi almadığını, tüm teknikleri kendi imkanları ve sosyal medyada takip ettiği uzay fotoğrafçılarından öğrendiğini belirten Belen, "Ülkemizde bu hobi çok yaygın olmadığı için sosyal medya üzerinden yabancı fotoğrafçılara ulaştım. Onlara sorular sorarak veya paylaştıkları içerikleri izleyerek öğrendim. Bu sayede İngilizcemi de geliştirdim. Aslında bu sayede İngilizce de öğrendim. İleride İngilizce üzerinden meslek düşünüyorum. Tam karar vermedim ama mütercim-tercümanlık yapmak amaçlarımdan birisi. Çünkü uzay fotoğrafçılığı meslek olarak karşılık görmüyor ama hobimi imkanım oldukça sürdürmek istiyorum" ifadelerini kullandı.