Mars'tan alınan örnekleri geri getirme görevi gerçekten pahalı olacak. Hatta o kadar pahalı ki, Eylül ayı sonlarında yayınlanan bir rapor, NASA’nın bu ikonik görevi gerçekleştirmek için alternatif yollar aramasına neden oldu.

Temel olarak bu yeni rapor, mevcut bütçe ve programa göre tüm görevin gerçekçi olmadığını söylüyor. Şu anda, beş alt komiteden oluşan Mars Keşif Programı Analiz Grubu, görevi "gerçekçi bir şekilde" tamamlamanın bir yolunu arıyor.

NASA’nın örnekleri geri getirme görevinin mevcut programı ve bütçesi, projenin tüm yaşam döngüsü boyunca 8 milyar ila 11 milyar dolar arasında bir maliyete sahip olacağını belirtiyor. Ayrıca NASA, görevi 2028’de fırlatmayı ve örneklerin 2030’ların ortalarında Dünya’ya dönmesini hedefliyordu.

Bu kulağa o kadar kötü gelmese de, uzay ajansı işlerin sorunsuz ilerlemesi için bütçeyi olması gerektiği yerde tutmakta zorlanıyor. NASA, 2023 harcama faturasında görev için 949,3 milyon dolar talep ederken, sadece 822,3 milyon dolar almıştı. Ayrıca ajans, görevin programa uygun devam etmesi için bu mali yılda ve 2024’te ilave 250 milyon dolara ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilebiliyor Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilebiliyor

Harcanması gereken inanılmaz miktarda para bulunsa da, bu görev, hedefine ulaşmak için birden fazla uzay aracı ve robotun üretilmesini gerektirecek. Bu karmaşık bir görev ve bu kadar maliyetli olması alışılmadık bir durum değil. Yine de NASA’nın, görevi ilerletmek için alternatif bir yol bulması gerekiyor.

Ajans, bir yandan projenin tamamının maliyetini düşürmeye çalışırken, bir yandan da daha önce yaptığı gibi işin çoğunu taşeronlara yüklemenin yollarını aradığını söylüyor. Başka bir deyişle görevin dayanıklılığını arttırmak istiyor. Şu anda Mars Örnek Geri Getirme görevine bir alternatifin nasıl görünebileceği belli değil.

Mars Örnek Geri Getirme görevi, tamamlandığı zaman bize Kızıl Gezegen hakkında daha fazla şey öğretebilecek önemli bir bilimsel görev. Bu görev ile Mars gezegeninden toplanan örnekler, fiziksel olarak Dünya’daki bilim insanlarının incelemesine sunulacak.