Dünya

Netanyahu, barış için üç şartını açıkladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin barış için belirlediği üç ön koşulu açıkladı.

Wall Street Journal için köşe yazısı yazan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin barış için belirlediği üç ön koşulu söyledi.

"HAMAS YOK EDİLECEK"

"Barış için üç ön şartımız" başlıklı yazıda, ilk koşullarının Hamas'ın yok edilmesi olduğunu belirten Netanyahu, "Bu amaca ulaşmak için örgütün askeri kabiliyetleri ortadan kaldırılmalı ve Gazze üzerindeki siyasi hakimiyeti sona erdirilmeli. Hamas liderleri 7 Ekim katliamını tekrarlamaya yemin ettiler. Bu nedenle bu tür korkunç vahşetlerin tekrarlanmasını önleyecek tek orantılı yanıt onların yok edilmesi" dedi.

İsrail'in Hamas'ı yok ederken uluslararası hukuka uyarak hareket edeceğini söyleyen Netanyahu, "Bu özellikle zor bir durum çünkü Hamas'ın stratejisinin ayrılmaz bir parçası Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor. Hamas terör altyapısını evlerin, hastanelerin, camilerin, okulların ve diğer sivil alanların içine ve altına yerleştirerek Filistin halkını kasıtlı olarak riske atıyor" ifadelerine yer verdi.

"GAZZE ASKERDEN ARINDIRILACAK"

İkinci şartlarının Gazze'nin askerden arındırılması olduğunu belirten Netanyahu, "İsrail, bölgenin bir daha asla kendisine saldırmak için bir üs olarak kullanılmamasını sağlamalı. Bunun için Gazze'nin çevresinde geçici bir güvenlik bölgesi oluşturulması ve Gazze ile Mısır arasındaki sınırda İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak ve bölgeye silah kaçakçılığını önleyecek bir denetim mekanizması kurulması gerekiyor" diye konuştu. Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi askerden arındıramayacağını da aktaran Netanyahu, İsrail'in gelecekte Gazze üzerindeki güvenlik sorumluluğunu sürdürmesi gerekeceğini dile getirdi. 

"RADİKALİZM KALDIRILACAK"

Üçüncü şartlarının da Gazze'de radikalizmin kaldırılması olduğunu söyleyen Netanyahu, "Okullar çocuklara ölüm yerine yaşama değer vermeyi öğretmeli ve imamlar Yahudilerin öldürülmesi için vaaz vermeyi bırakmalıdır. Filistin sivil toplumunun, halkının terörizmi finanse etmek yerine terörizmle mücadeleyi desteklemesi için dönüştürülmesi gerekiyor" dedi.