İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Netanyahu, Hamas ile çatışmayı İsrail'in bağımsızlığı için "ikinci bir savaş" olarak nitelendirerek, İsrail halkının "hayatta kalmak ya da ölmek" dışında bir seçeneği olmadığını söyledi.

"Hamas'ı yok etmek" ve 230 İsrailli rehineyi kurtarmak için "savaşın ikinci aşamasına geçildiğini" belirten Netanyahu, "Düşmanımızı havadan yok ettik ve kara kuvvetlerimizin Gazze'ye girmesinin yolunu açtık" dedi.

Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor

Netanyahu, "Bu bizim ikinci bağımsızlık savaşımız. Karadan, havadan ve denizden savaşacağız. Yerde ve yerin altında savaşacağız. Bu savaşta birlikte duracağız, bu bizim hayatımızın savaşıdır" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Filistinlileri, İsrail'in operasyonu genişletmesi nedeniyle Gazze Şeridi'nin kuzey bölgesini boşaltmaları konusunda uyararak, "Sivil halka çağrıda bulunuyoruz, lütfen sokaklardaki güvenli bölgelere gidin" diye konuştu.

"SAVAŞ UZUN SÜRECEK"

Netanyahu, İsrail'in müttefiklerine de seslenerek, "Eğer İsrail bugün kazanamazsa, şer ekseninde sıradaki onlar olacak... Bu savaşın başlangıcıdır" dedi.

"Gazze'deki savaş uzun sürecek" diyen Netanyahu, "İki hedefimiz var. Birincisi Hamas'ın operasyonel ve askeri yeteneklerini yok etmek, ikincisi ise kaçırılanları geri getirmek" açıklamasında bulundu.

Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırılarla ilgili sorumluluk taşıyıp taşımadığına ilişkin bir soruya, "Ortada korkunç bir başarısızlık var. Bu araştırılacak. Her taşın altına bakacağız. Genişlettiğimiz kara operasyonu bu kutsal görevde bize yardımcı olacak" dedi.

"İRAN ŞER EKSENİNDEDİR"

İran olmadan Hamas ve Hizbullah'ın var olamayacağını belirten Netanyahu, "Hamas'a karşı kazanmak zorundayız, çünkü bu bizim varlığımız ama tüm batı medeniyetini etkiliyor. İran şer eksenindedir. İran Hamas'ı destekliyor... Hamas'ın bütçesinin %90'ından fazlasını sağlıyor. Finanse ediyor, örgütlüyor, yönlendiriyor, rehberlik ediyor. Bu saldırıda (Aksa Tufanı) planlamaya dahil olduklarını kesin olarak söyleyemem" dedi.

Netanyahu, "Ordumuz dünyadaki en ahlaklı ordulardan biridir; bize karşı savaşçı olmayanlara zarar vermemek için her şeyi yapar. İsrail sadece kendi savaşını değil, barbarlara karşı insanlığın savaşını veriyor" diye ekledi.

İsrail'in dünyayı arkasına almayı başardığını söyleyen Netanyahu, ABD, İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda, Yunanistan, GKRY ve daha birçok ülkenin liderlerinin dayanışma ziyaretlerine ve mesajlarına dikkat çekerek, "'Sadece sizi desteklemiyoruz, aynı zamanda zaferinizi de umuyoruz' mesajını net bir şekilde verdiler" diye konuştu.