Euronews'in aktardığına göre, Obezite oranının yüksel olduğu ülkeler sıralmasında, kadın obez oranı ile erkek obez oranı farkının en yüksek olduğu ülke Türkiye seçildi.

Eğitim seviyesine göre fazla kilolu arasındaki farkın da en yüksek olduğu ülke seçilen Türkiye’de normal kiloda olanların oranı yüzde 38,4; aşırı kilolu oranı yüzde 58,8 ve düşük kilolu oranı yüzde 2,8.

Şiddetli adet sancısı geçiren kadınlara kritik uyarı Şiddetli adet sancısı geçiren kadınlara kritik uyarı

Aşırı kilolu oranında 30 ülke içinde Türkiye 7. sıraya yerleşirken, fazla kilolu yetişkinlerin oranı en yüksek olan Hırvatistan ve Malta (her ikisi de yüzde 64,8) AB'de aşırı kilolu insanların oranının en yüksek olduğu ülkeler oldu. Bu ülkelerde neredeyse her üç kişiden ikisi aşırı kilolu.

Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ve iki AB aday ülkesi de dahil edildiğinde, bu ülkeleri aşırı kilo oranının yüzde 60 ve üzerinde olduğu İzlanda, Çekya ve Macaristan takip ediyor.

Fazla kilolu oranının en düşük olduğu ülkeler İtalya (yüzde 45,7), Fransa (yüzde 47,2) ve Lüksemburg (yüzde 48,4). Bu ülkeler aşırı kilo oranının yüzde 50'nin altında.

AB'DE HER ALTI YETİŞKİNDEN BİRİ OBEZ: TÜRKİYE 5. SIRADA

Fazla kilolu yetişkinlerin ayrıntılarına bakıldığında, AB'de yetişkinlerin yüzde 16,5'inin obez; yüzde 36,2'sinin obez öncesi olduğu görülüyor.

Türkiye’de obez oranı ise yüzde 22,3 oldu. Türkiye obezite oranında Avrupa’da 5. sırada yer alıyor.

2019 verilerine göre obezlerin oranı Romanya'da yüzde 10.9'dan Malta'da yüzde 28.7 arasında değişiyor.

​​Avrupa'daki 33 ülkenin 12'sinde her beş yetişkinden en az biri obezdi.

Birleşik Krallık'ta obezite oranı yüzde 21. AB'nin "Dört Büyük"ü olarak adlandırılan Almanya (yüzde 19) en yüksek obezite oranına sahipken, onu İspanya (yüzde 16), Fransa (yüzde 15) ve İtalya (yüzde 11,7) takip ediyor.