Yargıtay, ek ders ücretiyle ilgili kararını verdi. Karara göre, ek ders ücretinin ancak dörtte birinin haczedilebilecek.

Fethiye'de bir öğretmen, borcundan dolayı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden aldığı maaşının dörtte biri ile ek ders ücretinin tamamına konulan haczin kaldırılmasına dair talepte bulundu. Talebinin Dinar İcra Müdürlüğü tarafından reddedildiğini, maaşıyla zor geçindiğini, eşinin hamile olması sebebiyle doktor kontrolleri ve takviye gıdalar sebebiyle ek masrafları olduğunu belirten öğretmen, ikâmetgâhı Fethiye’de olduğundan görev yaptığı Dalaman’daki okula gidiş-dönüş her gün toplam 110 km yol kat ettiğini ileri sürerek, maaşının dörtte birini aşan kısım olarak ek ders ücretine uygulanan haczin kaldırılmasını istedi.

İlk Derece Mahkemesi, Dinar İcra Müdürlüğünün dosyasında borçlunun maaşının dörtte biri ile ek ders ücretinin tamamının ayrı ayrı haczedildiği, bu işlemin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle şikâyetin kabulüne, borçlunun ek ders ücretinin tamamına konulan haczin kaldırılmasına, borçlunun maaş ve ek ders ücreti toplamının 1/4’ü oranında hesap edilen 1 milyon 262 bin 62 TL üzerinden haczin devamına, fazla tahsil edilen 4 milyon 672 bin 99 TL kesinti tutarının yasal faizi ile birlikte davacıya (şikâyetçiye) iadesine karar verdi.

YARGITAY KARARI BOZDU

Bölge Adliye Mahkemesi, şikâyetçi tarafın, ek ders ücretinin tamamı üzerindeki haczin kaldırılması talebinin (maaş ve ek ders ücreti toplamının 1/4 ü kadar haciz kesintisi yapılması gerektiğinden bahisle) kısmen kabul edildiği anlaşıldığından şikâyetin kısmen kabulüne karar verilmesi gerektiğini belirterek, diğer taraftan talep olmadığı halde fazla tahsil edilen 4 milyon 672 bin 99 TL kesinti tutarının yasal faizi ile birlikte davacıya iadesine karar verilmesinin doğru bulunmadığı ifade etti. Mahkeme bu doğrultuda, alacaklının istinaf isteminin kısmen kabulü ile İlk Derece Mahkemesinin kararının kaldırılarak şikâyetin kısmen kabulü ile borçlunun maaş ve ek ders ücreti toplamının 1/4'ü oranında hesap edilen 1 milyon 262 bin 62 TL üzerinden haczin devamına, fazlaya ilişkin talebin reddine karar verdi.

Ardından, Bölge Adliye Mahkemesinin bu kararına karşı süresi içinde taraf vekilleri temyiz isteminde bulundu. Yargıtay 12'nci Hukuk Dairesi, "İİK'nun 83'üncü maddesinde kısmen haczi caiz olan şeyler sayılmış olup, ek ders ücretlerinin maaştan sayılacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda bu ücretin tamamının haczedilmesine yasal bir engel yoktur" gerekçesiyle Bölge Adliye Mahkemesi’nin hükmünü bozdu.

CHP Lideri Özgür Özel: Suavi'yi dinlemeye gidiyoruz CHP Lideri Özgür Özel: Suavi'yi dinlemeye gidiyoruz

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen yeni kararda, "Açıklanan hukuki dayanaklardan yola çıkıldığında ek ders ücreti; aylık ders görevi dışında verilen derslerin karşılığı olarak ödenen ücret olarak tanımlanabilir. Bu anlamda olmak üzere ek ders ücreti 2004 sayılı Kanun'un 83'üncü maddesi kapsamında aylık ‘maaş’ dışında ek ders görevi karşılığı ödenen bir ücrettir. Belirtmek gerekir ki, yukarıda da açıklandığı üzere 2004 sayılı Kanun'un 83'üncü maddesinde ifade edilen ücret kavramına her türlü ücret dahildir. Gerek bedeni gerekse fikri çalışma sonucu elde edilen her türlü ücret bu kapsamdadır. Bu itibarla, ek ders ücretinin de madde metninde yer alan 'her nevi ücret' kapsamına girdiği açıktır. Hâl böyle olunca Bölge Adliye Mahkemesince yukarıda açıklanan hususlara değinilerek verilen direnme kararı usul ve yasaya uygun olup yerindedir" ifadelerine yer verdi.