Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, cezalandırılmaya karşı ömür boyu dokunulmazlık tanıyan ve sürgündeki muhalefet liderlerinin başkanlık seçimlerine katılmasını engelleyen yasaya imza attı.

İsrail’in güney Lübnan’a saldırı başlatmasının ardından Hizbullah da intikam saldırısı duyurusu yaptı İsrail’in güney Lübnan’a saldırı başlatmasının ardından Hizbullah da intikam saldırısı duyurusu yaptı

Gücünü daha artırmayı ve 2025'te gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde potansiyel rakipleri ortadan kaldırmayı amaçlayan Lukaşenko, yeni yasayla cumhurbaşkanı adaylarına yönelik şartları önemli ölçüde sıkılaştırarak, son yıllarda komşu ülkelere kaçan muhalefet liderlerinin seçilmesini imkansız hale getirmiş oldu.

Yeni yasaya göre Lukaşenko, iktidardan ayrılması durumunda başkanlık yetkilerinin kullanılmasıyla bağlantılı olarak işlenen eylemlerden sorumlu tutulamayacak. Yasa ayrıca cumhurbaşkanına ve aile üyelerine ömür boyu devlet koruması, tıbbi bakım, hayat ve sağlık sigortası sağlayacak. Cumhurbaşkanı istifa ettikten sonra aynı zamanda parlamentonun üst meclisinin ömür boyu daimi üyesi olacak.

Öte yandan yeni yasaya göre, ülkede en az 20 yıl kalıcı olarak ikamet eden ve başka ülkede oturma iznine sahip olmayan Belarus vatandaşları aday olma hakkına sahip olacak.