Reuters isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde, OpenAI'ın "Q*" isimli üstün bir yapay zeka geliştirildiğini iddia etmişti.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, Reuters ayrıca bazı araştırmacıların, yönetim kurulu üyelerine Q*'nun potansiyel tehlikelerini dile getiren bir mektup gönderdiğini yazmıştı.

The Information'ın da isimsiz bir kaynağa dayandırdığı başka bir habere göre, Q* "çok daha güçlü yapay zeka modellerine" olanak tanıyacak bir atılım olarak nitelendirilmişti.

OpenAI'ın kurucu ortağı Sam Altman ise 30 Kasım'da The Verge'e verdiği röportajda iddiaları yalanlamamıştı.

Q* NE OLABİLİR?

Bahsi geçen yeni aracın OpenAI'ın Mayıs ayında duyurduğu ve "süreç denetimi" (process supervision) adı verilen teknik sayesinde daha iyi sonuçlar elde edildiğini iddia eden bir projeyle ilgili olduğunu ileri süren analistler, projede ise OpenAI'ın baş bilim adamı ve kurucu ortağı Ilya Sutskever'ın aktif rol aldığını ve Q* üzerinde çalışmaya öncülük ettiğini belirtti.

Diğer yandan Q*'nun pekiştirmeli bir öğrenme algoritması olan Q-öğrenmeye (Q-learning) gönderme olabileceği de düşünülüyor. Oyun oynayan botlar oluşturmak ve ChatGPT'yi daha yararlı olacak şekilde ayarlamak için de kullanılan sistem, olumlu veya olumsuz geri bildirimler yoluyla bir sorunu çözmeyi öğrenen algoritmayı içeriyor.

Bazı uzmanlar ise, Q*'nun aynı zamanda bir programın hedefe giden en uygun yolu bulmasını sağlamak için yaygın kullanılan A* arama algoritmasıyla da ilişkili olabileceğini iddia ediyor.

Bilim insanları farelerin duyma yetisini normalüstüne çıkardı Bilim insanları farelerin duyma yetisini normalüstüne çıkardı

Öte yandan OpenAI, Q* ile ilgili yorum yapmayı reddediyor.