Türkiye'nin önde gelen uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Turgay Çelik, Ramazan ayında hasta ve yaşlı kişilerin ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları gerektiğine dair önemli bir uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Çelik, yaşlılık ve hastalıkların beraberinde getirdiği özel durumlar nedeniyle, Ramazan ayında ilaç kullanımının aksatılmamasının hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Özellikle kronik rahatsızlıkları olan bireylerin, doktorları tarafından belirlenen ilaç takvimine sadık kalmalarının, sağlık durumlarını korumak adına kritik olduğunu ifade etti.

Uzman, Ramazan ayında ilaç kullanımının aksatılmasının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, bu durumun hastalıkların alevlenmesine, tedavinin durmasına, hatta yeni sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabileceğini belirtti. Özellikle yaşlı bireylerin vücut direncinin zayıflaması ve metabolizma hızının düşmesi, ilaçların düzenli kullanımının önemini arttırmaktadır.

Prof. Dr. Çelik, bu konuda ailelerin ve hasta bireylerin dikkatli olmalarını, Ramazan ayında oruç ibadetinin sağlık sorunlarına olumsuz etkilerini en aza indirmek adına sağlık profesyonelleriyle düzenli iletişimde olmalarını önerdi. Ayrıca, oruç tutan bireylerin sağlık durumlarına uygun bir oruç programı hazırlamaları ve doktorlarıyla paylaşmalarının önemine vurgu yaptı.

Son olarak, Prof. Dr. Turgay Çelik, toplumun genel sağlığı için bilinçli bir Ramazan ayı geçirmenin, özellikle yaşlı ve hasta bireylerin sağlıklarını korumak adına hayati bir rol oynayacağını belirtti. Bu tür tedbirlerin, sağlıklı bir Ramazan geçirmenin yanı sıra genel sağlık bilincinin artırılmasına da katkı sağlayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Turgay Çelik, özellikle yaşlılık, hamilelik, emzirme gibi özel sağlık durumları ile hastalıkların iyileşme süreçlerinde oruç tutmanın ertelenebileceğini belirtiyor. Bu durumların orucun sağlık durumunu olumsuz etkileyebileceği ve hastalık sürecini uzatabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Karabiberin bilinmeyen zararı ortaya çıktı Karabiberin bilinmeyen zararı ortaya çıktı

Çelik, hekimlerin hastaların ilaçlarını vücutta hastalığı tedavi edecek miktarda olacak şekilde düzenlediğini vurgulayarak, ilaç alım saatinin ertelenmesinin vücuttaki ilaç miktarını azaltabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle kalp, şeker, hipertansiyon, astım, tiroid, romatizma, kanser, epilepsi gibi kronik hastalıkları olan kişilerin, Ramazan boyunca ilaçlarını düzenli olarak almalarının hayati önem taşıdığını ifade ediyor.

Kronik hastalıklara bağlı sürekli ilaç kullanımı gereken kişilerin ilaç saatlerini değiştirmek istediklerinde mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini belirten Çelik, oruç tutmak isteyenlerin öncelikle doktorlarına sağlık durumlarını sorması gerektiğini ifade ediyor. Doktor onayıyla oruca başlandığında, ilaç saatleri doktor önerisine göre planlanmalı ve düzenli bir şekilde sürdürülmelidir.

Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların oruç tutmamalarını öneren Çelik, bu süreçte anne ve bebek sağlığının korunması için orucun ertelenmesi gerektiğini vurguluyor. Hamilelik döneminde oruç tutmanın bebek gelişimi üzerinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtiyor.

Oruç tutarken olası rahatsızlıklar konusunda da bilgi veren Çelik, özellikle istirahatle azalmayan yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kabızlık gibi durumların doktora başvurulması gereken belirtiler olduğunu söylüyor. Ayrıca, oruç sırasında aşırı spor ve fiziksel aktiviteden kaçınılması gerektiğini, bu durumun baş ağrısı, migren gibi belirtileri artırabileceğini ifade ediyor.

Oruç tutma isteği olanların mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini ve hekim kontrolünde hastalık durumu ve ilaç dozajının gözden geçirilmesi sonrasında oruca başlanması gerektiğini belirtiyor.