Dünya

Otomobil devinden olay skandal: Araç sevkiyatı durduruldu

Toyota Motor'un bir birimi olan Daihatsu, güvenlik testi verilerinin manipüle edilmesini içeren skandal nedeniyle uluslararası raç sevkiyatlarını durdurdu.

Toyota'nın 2016 yılında yüzde 100 oranında bağlı ortaklığı haline gelen Daihatsu, Toyota markası adı altında satılan 88 bin otomobilde yan çarpışma güvenlik testlerinde hile yaptığını açıklamıştı. 

Bu itiraf, bir ihbarcının raporunu takiben şirketin düzenleyici kurumları bilgilendirmesine ve söz konusu modellerin sevkiyatını durdurmasına yol açtı. Ayrıca Daihatsu, bir sonraki ay, Toyota Raize hibrid elektrikli aracın ve kendi Rocky modelinin satışlarını, tespit edilen test sorunları nedeniyle durdurdu. Bugün bir Daihatsu sözcüsü, bu iki modelin üretiminin durdurulduğunu, etkilenen diğer dört modelin ise sevkiyatlarının durdurulmaya devam ettiğini açıkladı.

Daihatsu, skandala ilişkin bağımsız bir soruşturmanın bulgularını bugün erken saatlerde Japonya Ulaştırma Bakanlığı'na sundu. Ulaştırma Bakanlığı, Japonya saatiyle 11:30'dan (02:30 GMT) sonra Daihatsu'dan bağımsız panelin bulgularına ilişkin bir rapor aldığını doğruladı. Daihatsu'nun neredeyse tüm mevcut üretim modelleri ve daha önce üretilmiş bazı araçlar için güvenlik testi sonuçlarında tahrifat yaptığı anlaşıldı. Ayrıca egzoz gazı sertifikasyonlarıyla ilgili olası "prosedürlerde usulsüzlükler" söz konusu olduğu belirlendi.