Dünya

Pablo Escobar'ın su aygırları kısırlaştırılacak: Su yollarını ele geçirdiler

Dünyaca ünlü uyuşturucu baronu ve bir zamanlar Kolombiya'daki Medellin kartelinin lideri Pablo Escobar'ın, 1980'lerde özel hayvanat bahçesi için Kolombiya'ya yasadışı yollardan getirdiği su aygırları kısırlaştırılacak.

Pablo Escobar, başlangıçta su aygırlarından sadece dört tane ülkeye getirmişti. Ancak, zamanla doğaya yayıldıklarında üreyerek sayıları arttı. Su aygırlarının mevcut nüfusunun, ülkenin su yollarını ele geçirdiği söyleniyor. 

Son araştırmalara göre, ülkede su aygırları istilacı türler olarak sınıflandırılıyor ve sayıları binleri bulma yolunda ilerliyor.

Ecology dergisinde yayınlanan bir araştırma, su aygırlarının atıklarını göllere ve nehirlere boşalttığını ve suların oksijen seviyelerini ve kimyasını önemli ölçüde değiştirdiğini ortaya koydu. California Üniversitesi ve Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia'dan araştırmacılar, hayvan üremesinin artmaya devam edeceğine ve çevreye daha fazla zarar vereceğine inanıyor.

Kolombiya hükümeti, nüfusu kontrol altında tutmak için son çare olarak yılda 40 su aygırını ameliyatla kısırlaştırma sürecine başlayacağını açıkladı. Ayrıca, hayvanların bir kısmının yurt dışına gönderilmesi ve hatta bazılarının uyutulması da tartışılıyor. 

Hükümet, ülkede özellikle Magdalena Nehri havzasında 169 su aygırı bulunduğunu ve önlem alınmazsa 2035 yılına kadar bu sayının binden fazla olabileceğini tahmin ediyor.

Saatte 20 mil hızla koşabilen su aygırları, sadece Afrika'da yılda yaklaşık 500 kişinin ölümüne neden oluyor.