Dünya

Parti lideri fon dolandırıcılığından yargılanacak

Fransa'da aşırı sağcı parti lideri Marine Le Pen, fon dolandırıcılığından yargılanacak.

Fransa, Ulusal Cephe (RN) Partisi lideri Marine Le Pen'in parti faaliyetlerini finanse etmek için AB fonlarını kullandığı iddiasıyla yargılanmasına karar verdi.

Eski cumhurbaşkanı adayı da olan Le Pen ve 26 parti üyesi Mart ayında hakim karşısına çıkacak. Davanın ilk oturumu 27 Mart 2024'te Paris Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

Suçunun kanıtlanması halinde Pen, 10 yıla kadar hapis ve zimmete geçirildiği iddia edilen fonların iki katına kadar para cezası alacak. Ayrıca, suçlu bulunması halinde mahkeme Le Pen'in 10 yıla kadar seçilme yeterliliğine sahip olmadığını da ilan edebilir. 

Öte yandan RN'den yapılan açıklamada, RN partili AP milletvekilleri ve yardımcıları hakkındaki suçlamalar reddedilerek, Le Pen'in hiçbir suç işlemediği savunuldu.

NE OLMUŞTU?

Le Pen'in, AP milletvekilli olduğu dönemde 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle AP fonlarıyla maaş ödediği iddia edildi.

Marine Le Pen dahil ve FN partili bazı AP milletvekilleri hakkında 2004-2016 yıllarında AP'de "hayali istihdam" oluşturduğu iddiasıyla ilgili Fransa'da 2015'te soruşturma açıldı.

Paris savcılığı, eylülde Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen de dahil 11 FN partili AP milletvekilleri hakkında AB'ye ait fonları kötüye kullandığı ve "suçu gizlediği" gerekçesiyle dava açılmasını istedi.

Savcılık ayrıca, Le Pen ve Jean-Marie Le Pen dahil 6 kişinin kamu fonlarının zimmete geçirilmesinde suç ortaklığı yapmaktan da yargılanmasını talep etti.