Independent Türkçe'nin aktardığına göre, ABD, uranyum ithalatı için Rusya'ya yaptırım kararı aldı.

ABD Temsilciler Meclisi, pazartesi günü yapılan oturumda Rusya'dan uranyum ithal edilmesinin yasaklanmasına karar verildi.

Yasalaşabilmesi için hem Senato hem de Başkan Joe Biden'ın onayından geçmesi gereken tasarı, yasalaşması halinde 90 gün içinde Rusya'dan uranyum ithalatı durudurulacak.

Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek

Ancak ABD Enerji Bakanı'nın başka kaynak olmadığını bildirmesi veya ithalatın ABD'nin ulusal çıkarlarına hizmet etmesi gibi durumlarda Rusya'dan uranyum alımına devam edilebilecek.

NE OLMUŞTU?

ABD yönetimi, Ukrayna savaşının ardından Rus ürünlerinin ithalatına kısıtlama getirmişti. Yaptırım uygulanan ürünler içinde fosil yakıtlar olsa da, uranyum şu ana kadar bu listeye eklenmemişti.

Daha önce Rus basınında çıkan haberlerde ABD'nin yılın ilk yarısında, 2022'nin aynı periyoduna oranla Rusya'dan iki kat fazla uranyum aldığı ve bunun için yaklaşık 700 milyon dolar ödediği ifade edilmişti.

ABD'nin uranyum konusundaki bağımlılığı ise Soğuk Savaş sonrası dönemde Rusya'dan ucuz zenginleştirilmiş uranyum ithal edilmesine kadar uzanıyor. O dönem Rus uranyumunun önemli ölçüde ucuz olması nedeniyle Amerika'daki birçok zenginleştirme tesisi kapatılmıştı.

2011'de Japonya'daki Fukuşima Nükleer Güç Santrali'nde yaşanan felaketin ardından nükleer yakıta yönelik talebin azalması da Amerikan uranyum sektörünü olumsuz etkileyen faktörlerden biri olmuştu.