Bilim ve Teknoloji

Sahilde 150 milyon yıllık dev deniz canavarı bulundu

İngiltere'nin Dorset kentindeki Jurassic Sahili'nde yer alan Kimmeridge Körfezi yakınındaki kayalıklarda devasa bir deniz canavarına ait olduğu düşünülen kafatası ortaya çıktı.

İngiltere'nin Dorset kentindeki Jurassic Sahili'nde 150 milyon yıl önce okyanuslarda yaşayan vahşi deniz sürüngeni Pliosaur'a ait kafatası bulundu.

Neredeyse iki metre uzunluğundaki fosil, türünün şimdiye kadar keşfedilen en eksiksiz örneklerinden biri olma nitekiği taşıyor.

Keşfi yapan paleontolog Steve Etches, daha önce böyle bir şeyle neredeyse hiç karşılaşmadığını söyleyerek, “Bu şimdiye kadar üzerinde çalıştığım en iyi fosillerden biri. Onu benzersiz kılan bütünlüğünü koruyor olması” dedi.

Etches devamında, "Alt çene ve üst kafatası, tıpkı hayatta olduğu gibi birbirine geçmiş durumda. Dünya çapında, bu düzeyde ayrıntıya sahip neredeyse hiç örnek bulunamadı. Bulunanlarda da pek çok parça eksik olur. Bu ise sadece biraz çarpık ancak tüm kemikleri mevcut" ifadelerini kullandı.

Kafatasının çoğu insanın boyundan daha uzun olduğunu belirten Etches, "Bu da aslında yaratığın ne kadar büyük olduğuna dair bir fikir veriyor. Pliosaur'un 130 dişine, özellikle de öndekilere odaklanmadan edemiyorsunuz. Uzun ve jilet gibi keskin bu dişler tek bir ısırıkla öldürecek güçte. Biraz daha yakından bakınca ise her dişin arkasında ince çıkıntılar görünüyor. Bunlar canavarın eti delmesine ve hızlı bir ikinci saldırıya geçmek için hançer benzeri bu dişleri çıkarmasına yardımcı oluyor" diyerek şöyle devam etti:

"Pliosaur 10-12 metre uzunluğunda dev bir ölüm makinesiydi, yüksek hızda hareket etmesine yarayan yüzgeç benzeri dört güçlü uzvuyla aslında okyanusun en büyük yırtıcısı olduğunu da söyleyebiliriz."

Bristol Üniversitesi'nden Dr. Andre Rowe ise, "Hayvan o kadar büyüktü ki, kendi alanında bulunabilecek kadar talihsiz olan her şeyi etkili bir şekilde avlayabileceğini düşünüyorum. Bunun bir nevi su altı T. Rex'ine benzediğine hiç şüphem yok. Bununla birlikte pliosaur muhtemelen boyutlarına da güvenerek pek yemek seçmiyormuş! Daha uzun boyunlu kuzeni plesiosaur ve yunus benzeri iktinozor da olmak üzere diğer sürüngenlerle birlikte kanıtlar, pliosaur'ların başka pliosaur'larla da beslendiğini ortaya koymakta" şeklinde konuştu.