Bilim insanları tarafından Dünya'dan 13 kat daha büyük ve Güneş'ten 9 kat daha küçük bir yıldızın etrafında dönen devasa bir gezegen bulundu.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, gezegeni bulan araştırmacılar, "Gezegen güneşi için çok büyük görünüyor ve bu nedenle gezegenlerin ve Güneş Sistemleri'nin nasıl oluştuğuna dair anlayışımızı sorgulamaya neden oluyor" ifadelerini kullandı.

İlk kez bu kadar yüksek kütleli bir gezegenin, bu kadar düşük kütleli bir yıldızın yörüngesinde görüldüğünü belirten araştırmacılar, böyle bir gezegenin var olamayacağını düşünüyor.

Türkiye'nin uydu teknolojisinde yeni dönem başlıyor Türkiye'nin uydu teknolojisinde yeni dönem başlıyor

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden Suvrath Mahadevan açıklamasında, "Bu keşif, evren hakkında ne kadar az şey bildiğimizi vurguluyor" diyerek şöyle devam etti:

"Bu kadar düşük kütleli bir yıldızın etrafında bu kadar büyük bir gezegenin var olmasını beklemezdik. Yıldızlar büyük gaz ve toz bulutlarından oluştuğunda, bu malzeme yıldızın etrafında dönen bir disk olarak yıldızla birlikte kalır. Gezegenler daha sonra bu ekstra maddeden oluşabilir ve bizimki gibi bir gezegen sistemi oluşturmaya devam edebilir. Ancak bilim, LHS 3154 diye bilinen yıldızın etrafındaki diskin, bu kadar büyük bir gezegen oluşturmak için yeterli malzemeye sahip olamayacağını öne sürüyor."

"Düşük kütleli yıldız yani LHS 3154'ün etrafındaki gezegen oluşturan diskin bu gezegeni oluşturmak için yeterli katı kütleye sahip olması beklenmiyordu" şeklinde konuşan Mahadevan, "Ancak orada olduğu için, şimdi gezegenlerin ve yıldızların nasıl oluştuğuna dair anlayışımızı yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor" dedi.