Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana yürürlükte olan Batılı yaptırımlar,  Rus oligarklara ait yolcu uçaklarının uçmasını engelleyemedi.

Rus oligarklara ait yolcu uçaklarının, Türkiye, Dubai ya da Kırgızistan, Kazakistan ve Belarus'un yanı sıra Çin gibi ülkelere seyahatlar yaptığı ortaya çıktı.

Reuters'ın aktardığı ulusal uçak kayıt verilerine göre, Şubat 2022'de başlayan işgalden bu yana Rus bayrağı altında en az 50 özel jetin yeniden tescil edildiği gözlemlenirken, bu jetlerin çoğunluğunun Rus iş dünyası ve siyasetinin önde gelen isimleriyle ilişkili olduğunu aktarıldı.

UÇAKLAR RUSYA'YA TÜRKİYE ÜZERİNDEN UÇUYOR

Uçakların Rus bayrağı altına alınması, Türkiye ve Dubai de dahil olmak üzere, uçuş yasağı uygulamayan ya da bireysel seyahat edenlere yaptırım uygulamayan ülkelere gidip gelmelerine olanak sağlamasına rağmen Rusya'nın 400 civarındaki özel ve kurumsal jet filosunun yarısından fazlasının yurtdışında mahsur kaldığı ya da satıldığı tahmin ediliyor.

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Tescil edilen uçaklardan bazılarının Ukrayna'daki savaşta Devlet Başkanı Vladimir Putin'i destekleyen ya da onunla bağlantılı olan devlet şirketleri ve iş dünyası liderleriyle bağlantılı olduğu tespit edilirken, savaşın patlak vermesinden sonra ülkelerine geri gönderilen özel uçakların çoğunun eski Sovyet ülkelerinin yanı sıra BAE ve Türkiye'den Rusya'ya döndüğü kaydedildi.