Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri Prof. Dr. Sinan Anlaş ve Doç. Dr. Semih Örgel, Sivas'taki Yıldız Dağları'ndaki arazi çalışmalarında "paederinae" alt familyasına ait "medon turcicus" adı verilen yeni bir böcek türü keşfetti.

Prof. Dr. Sinan Anlaş'ın yürütücülüğünde devam eden "Orta Anadolu Bölgesi'ndeki paederinae (coleoptera: staphylinidae) alt familyası türleri üzerinde faunistik ve sistematik araştırmalar" başlıklı TÜBİTAK projesi kapsamında, Yıldız Dağları Kayak Merkezi civarında çalışmalara başlandı.

Araştırmalar sırasında kör fare gibi memelilerin yuvalarında bulunan bir böcek türünün endemik olduğu tespit edildi. Viyana, Paris ve St. Petersburg'taki tabiat tarihi müzelerinde korunan türler ile karşılaştırılan böcek türünün daha önce bilinmediği ortaya çıktı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Sinan Anlaş, bu yeni türe Türkiye'ye özgü olması nedeniyle "medon turcicus" ismini verdiklerini belirterek, "Çok nadir ve özel bir tür olduğundan bu böcek türü ile ilgili gelecekte moleküler çalışmalar da yapmayı planlıyoruz" dedi.

Unutkanlık yaşayanlar, dikkat: İnme geçirmiş olabilirsiniz Unutkanlık yaşayanlar, dikkat: İnme geçirmiş olabilirsiniz

TÜBİTAK projesi kapsamında İç Anadolu Bölgesi’nde 20’den fazla yeni tür keşfedildiğini, bunların büyük bölümünün avcı yani yararlı olduğunu bildiren Anlaş, üniversite bünyesinde kurulan Alaşehir Zooloji Müzesi'nde yeni keşfedilen türlerin de arasında olduğu binlerce böceğin sergilendiğini söyledi.
 

Kaynak: AA