Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren ve kamuoyunda tartışmalara neden olan "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi," TBMM Genel Kurulu'nda protestolar eşliğinde görüşülmeye başlandı. Kanun teklifinin ilk 9 maddesini içeren birinci bölümün görüşmeleri sırasında, muhalefetin sunduğu tüm öneriler reddedildi. Özellikle 5. maddenin çıkarılmasına yönelik önergelerin de kabul edilmemesi, tepkilere yol açtı. 14 saat süren görüşmelerin ardından, sokak köpeklerine yönelik ötanazi tartışmalarını içeren 5. madde, bazı değişikliklerle kabul edildi.

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, hükümetin bu teklif ile sokak köpeklerine yönelik sert önlemler almayı planladığını eleştirerek, "AK Parti bu teklifle 'sokak köpekleri ya ölecek ya öldürülecek' diyor," şeklinde konuştu. Ötanazi uygulamasını eleştiren Yavuzyılmaz, kanun teklifinin bu maddesini "ölüm maddesi" olarak nitelendirdi.

Sınıfa dönüştürülen kafede 32 yıl sonra duygusal buluşma Sınıfa dönüştürülen kafede 32 yıl sonra duygusal buluşma

DEM Partili Perihan Koca da, teklifin "ötanazi" terimi kullanılmadan bile ötanazi uygulamalarını genişlettiğini savundu. Koca, "Katliam yasasının omurgasını oluşturan maddeyi konuşuyoruz. 'Ötanazi çıkarılıyor' diye manipüle ettiniz, 'ötanazi' demeden ötanazinin dik alasını getiriyorsunuz!" ifadelerini kullandı.

Kanun teklifinin kabul edilen maddeleri arasında, sahipsiz hayvanların bakımevlerine toplanması ve rehabilitasyonları yer alıyor. Bu düzenleme, sokak hayvanlarının sahiplenilinceye kadar bakımevlerinde tutulmasını ve sağlık kontrollerinin yapılmasını amaçlıyor. Ancak, eleştiriler bu düzenlemelerin hayvanların doğal yaşam alanlarından koparılmasına ve yaşam koşullarının kötüleşmesine yol açabileceği yönünde yoğunlaşıyor.

Teklifin diğer maddelerinin görüşmeleri devam edecek. Muhalefet partileri, yasa teklifini engellemek için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Pazartesi günü yapılacak görüşmelere CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de katılması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ