2009 yılında Kanada’da bulunan 75 milyon yıllık genç bir tiranozor fosilinde, yediği son yemek midesinde korunmuş halde bulundu.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi teknisyeni Darren Tanke tarafından Kanada'da keşfedilen genç Gorgosaurus libratus fosilinin midesinde son derece korunmuş olarak bulunan yemek, genç Gorgosaurus libratusların beslenme şekilleri hakkında önemli ipuçları vermiş oldu.

Araştırmanın eş yazarı Dr. Darla Zelenitsky, “Bu gerçekten de genç bir tiranozorun beslenme şekli ya da davranışları hakkında elimizdeki ilk somut kanıt” dedi. 

Ekip, genç tiranozorun yaklaşık 350 kilo ağırlığında olduğunu ve kemik analizine bakarak beş ila yedi yaşlarındayken öldüğünü belirtti.

İKİ YAVRU CİTİPE İSKELETİ BULUNDU

Royal Tyrrell Müzesi dinozor paleoekolojisi küratörü ve araştırmanın ortak yazarı Dr. François Therrien, “2010 yılının sonlarındaki hazırlık sürecinde Darren, tiranozorun göğüs kafesinden çıkan küçük eklem kemiklerini fark etti” ifadelerini kullandı.

Dördüncü kez ertelendi:Astronotlar günlerdir Dünya'ya dönemiyor Dördüncü kez ertelendi:Astronotlar günlerdir Dünya'ya dönemiyor

Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, tiranozorun göğüs kafesinin içinde papağan benzeri bir başa sahip, hızlı hareket eden hindi büyüklüğünde iki yavru citipe türü dinozor vardı.

Mide asidinin verdiği hasardaki farklılıklar göz önüne alınarak, iki yavrunun farklı zamanlarda tüketildiği öne sürüldü. Kalıntıların büyük ölçüde arka bacaklarla sınırlı olması da genç tiranozorun avının tamamını yemediğini gösterdi. Zelenitsky, “Görünüşe göre yavru tiranozorun citipe’lerin bacaklarına karşı bir iştahı vardı” dedi.

MİDEDEKİ İSKELET EKSİKSİZ

Tiranozorun nasıl öldüğünün belirsiz olduğunu ifade eden ve son yemeğini yediği hafta içinde hayatını kaybetmiş olabileceği kanısında olan araştırmacılar, bu keşifle birlikte ilk kez bir tiranozor fosilini mide içeriği korunmuş halde bulunmuş oldu. 

Therrien, “Midede bulunan bacaklar, bilinen en eksiksiz citipe iskeletini temsil ediyor” ifadelerini kullandı.

Araştırmaya dahil olmayan Edinburgh Üniversitesi paleontolojisti Prof Stephen Brusatte ise, fosilin bir tiranozorun ne yediğinin doğrudan kanıtı olduğunu söyleyerek, “Bunlar tahminler ya da ısırık izlerinin veya fosil dışkılarının yorumlanmasına dayanan bir dizi varsayım değil. Bunlar gerçek, doğrudan bağırsak içinden kanıt. Bu bir tiranozorun taşlar içinde korunmuş son yemeği” şeklinde konuştu.