Bilim ve Teknoloji

Sosyal medya platformları çocuklar üzerinden ne kadar kazanıyor?

Sosyal medya platformlarının 18 yaş ve altındaki kullanıcılar üzerinden 11 milyar doların üzerinde kazandıkları ortaya çıktı.

Harvard Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdürmekte olan Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu, Meta ve Google gibi sosyal medya üzerine çalışan şirketlerle ilgili bir araştırma yaptı.

Yapılan bu araştırma, sosyal medya şirketlerinin, sadece çocuklar üzerinden milyarlarca dolar gelir elde ettiğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, çalışma kapsamında önce Instagram, Facebook, Snapchat ve X gibi platformların 18 yaş ve altındaki kullanıcı sayısını analiz etti. Bunun için ABD'deki resmî nüfus verilerinden de faydalanan araştırmacılar, ikinci aşamada ise sosyal medya şirketlerinin 2022 yılındaki reklam gelirlerini inceledi. Son aşamada da çocukların günlük sosyal medya kullanım sürelerini tespit eden ve tüm verileri harmanlayan bilim insanları, sosyal medya platformlarının çocuklar üzerinden sadece ABD'de bile 11 milyar doların üzerinde elde ettiği sonucuna vardı.

Yapılan araştırmaya göre YouTube, 12 yaş ve altı kullanıcılardan en çok gelir eden platformdu. Çevrim içi video platformu, çocuklar üzerinden tam olarak 959,1 milyon dolar para kazandı. YouTube'u 801,1 milyon dolar gelir ile Instagram ve 137,2 milyon dolarla da Facebook takip etti. 13-17 yaş grubu arasında en çok kazanç sağlayan platform Instagram oldu. Platform, 4 milyar dolar kazanç elde etti. Instagram'ı 2 milyar dolar gelirle TikTok, 1,2 milyar dolarla da YouTube takip etti.

2022 yılına ilişkin araştırma, sosyal ağlar için çocukların vazgeçilmez olduğunu gösterdi. Çünkü Snapchat'in 2022'deki tüm gelirinin yüzde 41'i, 18 yaş altındaki kullanıcılardan sağlanmıştı. TikTok'un reklam gelirlerinin yüzde 35'i, YouTube'un reklam gelirlerinin yüzde 27'si ve Instagram'ın reklam gelirlerinin yüzde 16'sı, 18 yaş altındaki kullanıcılardan sağlandı.