Bilim ve Teknoloji

Tarihin en ilginç uzay görevi: Ölülerin külleri Ay’a fırlatılacak

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden yeni yılda fırlatılacak bir roket, ölülerin küllerini Ay'a bırakacak.

ABD'de aralarında 16 yaşındaki Liam Anand'ın da bulunduğu 70 kişinin külleri, Peregrine uzay aracı ile Cape Canaveral Uzay Üssü’nden Ay'a fırlatılacak.

2018 yılında bir motosiklet kazasında ölen Kanadalı Liam, büyüdüğünde Mars’a gidecek bir astronot olma veya meteor madenciliği gibi uzayla ilişkili kariyer hayalleri kuruyordu.

Liam için standart bir cenaze töreninden daha fazlasını isten ailesi, internette arama yaparak kısa süre önce başlatılan ‘Ay töreni’ ile karşılaştı.

Bu tören kapsamında Liam'ın küllerinin bir kısmını gelecek yıl Ay’a gönderecek olan Liam’ın annesi Nadine, “Cenazesinin onun hayatına uygun olması gerektiğini düşünüyorduk” dedi.

Bu “eşsiz istirahat yerinin” oğullarını her gün hatırlamalarını sağlayacağına inanan Nadine, “O uzaya gitmek istiyordu. Böylece ailesi, arkadaşları, onu özleyen ve hatırlamak isteyen herkes Ay'a bakıp ona selam verebilecek. Bu bizim onun hayatını onurlandırmamızın bir yolu gibi. Evden dışarı çıkıp yukarı baktığımda, onun bir kısmının Ay'da olduğunu bilmek, büyülü olduğu kadar duygusal da olacak" şeklinde konuştu.

ÜCRETİ 13 BİN DOLAR

Ay’da cenaze hizmeti veren şirketin CEO'su Charles Chafer, sundukları hizmetin insani yanının roket bilimi kadar önemli olduğunu savunarak, şirketi ilk olarak uzay taşımacılığı yapmak için kurduklarını söyledi.

“Bundan kısa süre sonra ise yasta olan ailelere teselli hizmeti sunduğumuzu anladım” diyen Chafer, bu hizmetin maliyetinin "ABD’de standart bir cenaze ücretine” karşılık gelen yaklaşık 13 bin dolar olduğunu belirtti.