Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş açıkladı: Dışişleri Komisyonu'na göndereceğim

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü Prag'dan dönünce Dışişleri Komisyonu'na göndereceğini söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kırım Platformu 2'nci Parlamenter Zirvesine katılmak üzere gittiği Çekya'nın başkenti Prag'da, TBMM'ye sevk edilen İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin açıklama yaptı. 

Söz konusu protokolün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün Meclis Başkanlığına sevk edildiğini söyleyen Kurtulmuş, "Bu akşam Türkiye'ye dönüyorum. Döner dönmez Meclis Başkanı olarak, İstanbul Milletvekili sıfatıyla Cumhurbaşkanı'mızdan gelen yazıyı TBMM Dışişleri Komisyonu'na göndereceğim. Ondan sonra parlamentoda müzakere sürecine hazırlık yapılacak. Ümit ediyorum ki en kısa sürede TBMM Genel Kuruluna gelecektir ve milletvekillerimiz kararlarını verecektir" dedi.

Katıldığı zirve hakkında da konuşan Başkan Kurtulmuş, Kırım Tatarı Türkler ile bir gönül bağlarının olduğunu belirterek,  "Büyük acılar çektiler, 1944'te Stalin döneminde büyük sürgüne gönderildiler. Tam yeniden kedilerini buldukları, bağımsızlıklarını bir şekilde temin ettiklerinde bu sefer de Rusya'nın ilhakıyla Kırım, yeni acıların içerisine girdi. Biz bu anlamda uluslararası camiada Kırım'a verilen bu desteği çok önemli ve anlamlı buluyoruz. Türkiye olarak da başından itibaren Kırım Platformuna ve bu çerçevede yapılan müzakerelere destek veriyoruz" şeklinde konuştu.

Kırım'ın ilhakını başından itibaren kabul etmediklerini  ve bundan sonra da ilhakı tanımayacaklarını vurgulayan Kurtulmuş, Ukrayna'nın diğer bölgelerinin de ilhak edilmesi meselesini uluslararası hukuka aykırı bulduklarını söyleyerek, şu ifadelerde bulundu:

"Bu pozisyonumuzu korurken Türkiye olarak diğer ülkelerden farklılaştığımız nokta şurası. Rusya ile de Ukrayna ile de konuşabilen nerdeyse bölgedeki tek ülke olarak Türkiye bir an evvel savaşın sona erdirilmesi, taraflar arasında adil ve kalıcı barışın bulunabilmesi için elindeki bütün imkanları seferber ediyor. Bizim meselemiz, bölgesel olarak da yayılma potansiyeli taşıyan Rusya-Ukrayna savaşının ve belki de yeni küresel çatışmaların da fitilini ateşleyebilecek bu savaşın bir an evvel durdurulmasıdır. Bir tek insanın bile öldürülmesi bu savaşı durdurmamız için yeterli bir sebeptir. Hem Kırım'a sonuna kadar destek veriyoruz hem Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz ama aynı zamanda bir an evvel adil ve kalıcı bir barışın sağlanabilmesi için mücadele ediyoruz."