IBM, Intel, Sony Group, Dell ile Meta, OpenAI, Microsoft, Google, Amazon'un hakimiyetine meydan okumak amacıyla bir "AI Alliance-Yapay Zeka İttifakı" kurduklarını açıkladı.

ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI, modellerini ya da devasa yapay zeka algoritmalarını kilit altında tutarkenn, geliştiriciler bunlara yalnızca Microsoft'un en büyük destekçisi olduğu OpenAI'den izin alarak erişebiliyor. Google ve kısa süre önce yapay zeka girişimi Anthropic'e yatırım yapan Amazon ise, modellerini açık kaynaklı hale getirmedi ya da araştırmacıların tamamen indirmesine izin vermedi. Tüm teknoloji devleri de, teknolojilerini rekabet ve güvenlik gerekçeleri ile kilitlediklerini öne sürüyor.

Ayrıca, kurumsal devlere ek olarak, diğer katılımcılar arasında çip üreticileri AMD ve Cerebras, Hugging Face ve Stability AI gibi yapay zeka girişimleri ve Yale, Cornell ve Dartmouth gibi Ivy League üniversiteleri de yer alıyor.

TikTok'tan Türkiye'de büyük temizlik TikTok'tan Türkiye'de büyük temizlik

Konuya ilişkin açıklama yapan IBM başkan yardımcısı Darío Gil, "Yapay zekanın geleceği kapalı mı olmalı? Ya da bu alanda açık kaynak, açık bilim ve açık inovasyon mu rol oynamalı? Yapay Zeka İttifakı ikinci kampta yer alıyor. 50'den fazla şirket, vakıf ve akademisyenden oluşan grup, yapay zeka algoritmalarının gücünü değerlendirmek için ortak çerçevelerin oluşturulması, yapay zeka araştırma fonlarına sermaye aktarımı ve açık kaynaklı modeller üzerinde iş birliği gibi bir dizi geniş hedef etrafında bir araya geldi" şeklinde konuştu.

Yönetişim konusunda ise ittifakın hala ayrıntılar üzerinde çalıştığını söyleyen Gil,  "Şu ana kadar odak noktası bir koalisyon oluşturmak ve kuruluşun hedeflerini belirlemek oldu. Sonraki adımlar arasında 50'den fazla katılımcı için teknik çalışma gruplarının oluşturulması ve harici bir kar amacı gütmeyen kuruluşa yol açabilecek bir yönetişim yapısının tasarlanması yer alıyor" dedi.