Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kulak kapayan bir hükümet olmadık Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kulak kapayan bir hükümet olmadık

14 Mayıs seçimlerinin dikkat çeken partilerinden biri de TİP oldu. Hem genel başkan düzeyinde hem milletvekilleri düzeyinde hem de milletvekili adaylığı düzeyinde adından sıkça söz ettiren TİP, %1,80'lik bir oy aldı. Meclis'te tutuklu bulundurulan Can Atalay dışında 3 vekil ile birlikte temsil edilen TİP, şimdi yerel seçimlere hazırlanıyor.

Peki, 14 Mayıs'taki seçimlere Emek ve Özgürlük İttifakı ile giren TİP, 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde nasıl bir yol izleyecek? Yine ittifakla mı seçime girilecek yoksa tek başına yol yürüme kararı mı alacak? Bu sorunun yanıtını TİP Genel Başkanı Erkan Baş verdi.

TİP ADAY ADAYLIĞI ÜCRETLERİ

Türkiye İşçi Partisi Youtube kanalında merak edilen soruları yanıtlayan Erkan Baş şunları söyledi:

"Biz siyasette bir paranın bir dinin egemenliğini kaldırmak istiyoruz. Biz parayla satın alınamayacak ya da herhangi bir tarikatın emirleriyle çalışmayacak bir partiyiz, nokta. 

Diğer tüm partiler ocak ayında açıklayacak hazineden alacakları yardımları. TİP hazine yardımı almıyor. Biz, üyelerimizin, dostlarımızın, yoldaşlarımızın aidat ve bağışlarıyla faaliyet yürüten bir siyasi partiyiz. 

Sorunuz TİP'ten aday olmak isteyen ya da TİP'in ilgili il, ilçe örgütünün adaylığını önerdiği herhangi bir arkadaşımız parası olmadığı için aday olamayacak mı? ise, böyle bir şey olamaz. Bizim ilkelerimize tümüyle aykırı bir tutum. Nihayetinde şu önemli, bir kapitalizmi yıkmak istiyoruz. Ama bugün girdiğimiz seçimler bu düzen sınırları içinde yapılan seçimler ve paranın etkin bir aktör olduğunu unutmamak lazım. Başka partilerin milyonlarla yaptığı şeyi biz birkaç bin TL ile yapıyoruz ama sonuçta birkaç bin liraya da ihtiyacımız var."

KOMÜNİST BAŞKAN FATİH MEHMET MAÇOĞLU TİP'TEN ADAY OLUR MU?

"Biz düzen partileri gibi değiliz. O yüzden benim ağzımdan çıkacak bir söze bağlı değil. Hatta Maçoğlu da kendi kolektifiyle birlikte karar alacaktır. Çok sayıda sol, sosyalist kurumun bir araya geldiği tartışma masası kurulmuştu. Türkiye'de sosyalist belediyecilik örneklerini artırma ortaklığına sahibiz. Sol sosyalist güçlerle birlikte bunu ne kadar fazla yapabilirsek iyidir anlayışıyla değerlendiriyoruz."

"BU SEÇİM O SEÇİM"

"Geçen sene TİP zorluk yaşadı. O kadar büyük abluka yaşandı ki oylar boşa gidecek diye. O oyların boşa gitmediğini gösterdik. Şimdi bunu daha ileri aşamaya taşımak istiyoruz. TİP'e verilen oylarla Türkiye'de yeni bir yerel yönetim anlayışının güçlenmesi için ilk adımlar atılabilir. 

Yerel seçimlerde 3.4 olduğumuz kazanma iddiasını ortaya koyacağız. Buna göre çalışmalar, programlar yapıyoruz. Sadece muhalefet etmek için değil bu ilkelerle bu ülkede yerel yöneticilik yapılabilir bunun örneklerini göstermek için talip olacağız."

BARIŞ ATAY ADAY OLACAK MI?

"Barış Atay, seçimlerdeki tutumu ile kendisine dönük büyük bir sevgi vardı. Onu katladı. O yüzden Hatay'a her gittiğimde Atay'ı aday gösterin diye talep oluyor. İstanbul da ilginç şekilde Barış'ı aday gösterin diye talep var. Hem Barış hem parti kurullarında bunu değerlendireceğiz."

TİP, İTTİFAK YAPACAK MI?

"Tabi ki işbirliklerine açık olacağız ama bunun temeli nedir? Rantçı belediyecilik anlayışının kokusu geldiği yerde işbirliğine girmeyeceğiz. Kadın düşmanlığının, emekçi, doğa düşmanlığının hissedildiği ya da bunlara karşı net tutum alınmayan yerlerde işbirliği yapmamız mümkün değil. Şu aşamada önceliğimiz nerede kiminle işbirliği yaparız değil. Ortada bütün olarak kire bulaşmış bir düzen siyaseti var. Bunun karşısında milyonlarca temiz insan var. Bu milyonlarca insan niye bir araya gelip gerçek bir alternatif yaratamasın?"