Gazeteci Yusuf Tunçer, Türkiye’de faaliyet yürüten ABD Büyükelçiliği ve konsolosluk görevlilerinin, Rusya ile iş yapan Türk firmaları ve finans kuruluşlarını ziyaret edip, yaptırım listesine eklemekle tehdit ettiğini ortaya çıkarmıştı.

Sputnik'in aktardığına göre, ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu İstanbul Ofisi’nde görevli İhracat Kontrol Uzmanı Gülin Kan Yükseltan, ziyaretleri kabul etmişti. Sorulara yanıt vermeye yetkili olmadığını belirten Yükseltan, aynı ofiste bir üst makamda görevli İhracat Kontrol Sorumlusu Elizabeth Blanch’a yönlendirmişti.

ABD yetkilisi Elizabeth Blanch ise, “Talebinizi, incelemeleri için Washington DC'deki BIS (Sanayi ve Güvenlik Bürosu) Kongre ve Halkla İlişkiler Ofisine sunacağım. Saat dilimi farklılıkları ve mevcut iş yükü göz önüne alındığında, bugün mesai bitiminden önce yanıt vermenin mümkün olmayacağını lütfen unutmayın” demişti.

DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 119 şüpheli yakalandı DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 119 şüpheli yakalandı

İSİMLERİ SİLİNDİ

Washington’daki merkezden 5 gündür bir açıklama gelmezken, bunun yanı sıra Elizabeth Blanch ve Gülin Kan Yükseltan’ın isimleri, Bakanlığın resmi internet sitesinden silindi.

ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu İstanbul Ofisi’nde görevlilerin isim ve iletişim bilgilerinin yer aldığı "https://www.trade.gov/turkey-contact-us" adresinde unvan ve iletişim bilgileri yer alan Yükseltan ve Blanch’ın bilgilerine artık ulaşılamıyor.

"CASUSLUK FAALİYETİ"

Öte yandan bazı iş insanları da ABD baskı ve tehditlerine yönelik özellikle finans ve bankacılık ayağına dikkat çekti. Bankaların ‘uyum departmanlarının’ ABD finans sisteminin ajanları gibi çalıştığını belirten iş insanları, “Uyum departmanları, iş insanlarını ve bankaları yakan departmanlar. Bu kişilerin müşterilerle ilgili kişisel her türlü bilgiye erişme imkanı bulunuyor. Bu görevliler, çalıştığı bankanın işlem bilgilerini ABD’ye ispiyonluyor, verdikleri bilgilerle çalıştığı bankaya baskı uygulanıyor. Canları istemezse, bankanın yönetim kurulu başkanının telefonunu bile açmıyorlar. Yaptıkları, tam olarak casusluk faaliyeti! Bu departmanlarda görevlilerin bir kısmı, Batı’da çalışmış, devşirilmiş kişilerden oluşuyor” diye kaydetti. 

Eskiden hazine ve dış operasyonlar birimi olduğunu söyleyen iş insanları, uyum departmanlarının Abdullah Gül döneminde faaliyete geçtiği bilgisini paylaşarak, “Uyum departmanlarının acilen kapatılması lazım” çağrısı yapıyor. Rusların artık Dubai’ye gittiğini de anlatan iş insanları, “Rus kartları bile Dubai’de geçiyor. Biz Troy’a geçiremedik ama Dubai rahatlıkla yapıyor ve kimse onlara bir şey diyemiyor” ifadelerini kullandı.

DAVA AÇILACAK

Türk iş insanları, firmaları ve finans kuruluşlarını ziyaret edip, yaptırım listesine eklemekle tehdit eden ABD görevlileri ile para transferlerini engelleyerek kişisel bütün bilgilerini ABD’ye bildiren bankalar ve bankaların uyum departmanındaki görevliler hakkında dava açmaya hazırlandıklarını söyledi.