Türk-İş'in "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" araştırmasının kasım ayı sonuçlarına göre, açlık sınırı 14 bin 25 TL'ye yükselirken, yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL oldu. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 18 bin 239 TL’ye yükseldi.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,49 oranında gerçekleşirken, yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 80,12 oldu.

 GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT ARTIŞI

TÜRK-İŞ, Kasım 2023 itibariyle gıda ürünlerinde gözlemlenen değişim harcamalarını ise şu şekilde raporladı:

Dolar/TL 34,07 seviyesinden işlem görüyor Dolar/TL 34,07 seviyesinden işlem görüyor

Süt fiyatları geçen aya göre yüzde 8,5 artarak marketlerde ortalama litresi 34,5 TL’den satılırken, peynir ve yoğurt fiyatları ise geçen ayki seviyesini korudu.

Et fiyatlarında geçen aya göre ciddi bir değişiklik görünmediği kaydedilen rapora göre, marketlerin pek çoğunda dana kıyma ortalama 331 TL’den, dana kuşbaşı ise ortalama 356 TL’den satıldı.

Tavuk fiyatları Kasım ayında kilogram fiyatı ortalama 69 TL ile marketlerde yer alırken, yumurtanın tanesi ortalama 3,77 TL’den satılarak geçen aya göre bir miktar düştü.

Hamsi ise tezgahlarda kilogram fiyatı 100 TL’den satılmaya devam ederken, tezgahlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 172 TL’den satıldı.

Kuru baklagillerin tamamında artış yaşandı. Bu grupta en yüksek artış nohutta görüldü. Nohut geçen aya göre ortalama yüzde 21 artış gösterdi. Kasım ayında nohut fiyatları marketlerde ortalama kikogram fiyatı 85 TL’den yerini aldı.

Ankara’da 200 gramlık ekmek fiyatı 7 TL’den satılmaya devam ederken, 4 kişilik ailenin aylık sadece ekmek masrafı 735 TL olarak belirlendi.

Kasım ayı içinde pirinç fiyatları ortalama kilogram fiyatı marketlerde 71 TL’den satılırken; bulgur, un ve irmik fiyatları ise geçen aya göre sınırlı seviyede arttı.

Bu ay sebze fiyatlarında karnabahar ve köy biberinde yüksek fiyat düşüşü gözlemlendi. Geçen ay köy biberi pazar tezgahlarında ortalama 35 TL’den satılırken bu ay ortalama 20 TL’den satıldı. Karnabaharda geçen ay kilogram fiyatı ortalama 37 buçuk TL’den satılırken bu ay ortalama 20 TL’den satıldı. Ispanak, semizotu, yeşil soğan, kabak, patlıcan, salatalık ve kara lahana ise fiyatları tezgahlarda geçen ayki fiyatlarını korudu.

Meyve tezgahlarında üzüm ve hurma ortalama kilogram fiyatı 50 TL olarak dikkatleri üzerine çekerken, sezonundan kaynaklı portakal ortalama 35 TL fiyatla tezgahlarda yerini aldı. Geçen ayda olduğu gibi bu ay da en düşük fiyatlı meyve mandalina oldu. Mandalina kilogram fiyatı 12 buçuk TL’den satılıyor.

Ortalama sebze (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değil) kilogram fiyatı 24,40 TL, ortalama meyve kilogram fiyatı 36,41 TL oldu. Ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı 25,64 TL olarak tespit edildi.

Zeytinyağı fiyatlarındaki artış bu ay da devam ediyor. Zeytinyağı fiyatları marketlerde ortalama litresi 300 TL’den satılıyor. Ayçiçek yağında ise fiyatlar geçen aya göre aynı kaldı. Tereyağı fiyatları ise bu ay yüzde 6 arttı.

Zeytinyağı fiyatlarının artmasına sebep olan etkenler, zeytin fiyatlarının da artmasına sebep oldu. Siyah zeytinin kilosu ortalama 223 TL’den, yeşil zeytinin kilosu da ortalama 168 TL’den satılıyor.

Bu grupta yer alan şeker, reçel, çay, ıhlamur ve bal fiyatları geçen ayki seviyelerini korurken, pekmez de ise kısmi düşüş gerçekleşti.