Ekonomi

Türk mühendislerden 'mucize malzeme' hamlesi

Türk mühendisler, "mucize malzeme" olarak nitelendirilen grafenin daha etkin modelini geliştirdi. "Süper malzeme"ye dönüştürülen grafen için seri üretim ve ihracata başlandı.

İleri teknoloji malzemeler alanında faaliyet gösteren Ahlatcı Holding iştiraki Nanografi Nanoteknoloji AŞ, Nobel Ödülü'ne konu olan ve "mucize malzeme" olarak nitelendirilen grafene yönelik çalışmalarını ileri seviyeye taşıdı.

Çelikten 200 kat daha dayanıklı, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, bir o kadar esnek ve hafif bir malzeme olan grafenin daha da geliştiren şirket, "süper grafen" elde ederek, seri üretime başladı.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Nanografi İş Geliştirme Direktörü Yunus Emre Deli, grafenin bu yeni formunun mevcut grafenden neredeyse 3 kat daha yüksek iletkenlik değerine sahip olduğunu belirterek, iletkenlik performansının 16 bin 500 mikrosiemens değerine kadar çıktığını söyledi.

Ayrıca, çok daha yüksek yüzey alanlarına sahip bir malzemeye ulaştıklarını da anlatan Deli, "süper grafenin" sağlayacaklarına ilişkin şu şekilde konuştu:

"Uzay ve havacılıkta, elektronik çalışmalarda, enerji depolama sistemlerinde bir malzemede en çok aranan özellik iletkenlik değeridir. İletkenliklerin yüksek olması malzemeye ve sistemin kendisine çok daha yüksek bir akım taşıma, daha yüksek bir veri transferi imkanı sunuyor. Diğer yandan çok daha yüksek ve aktif bir yüzey alanı sunarak, özellikle membran sistemlerinde, batarya çalışmalarında, süper kapasitörlerde yeni bir aktif alan sunuyor. Diğer yandan elektrokimyasal performansların süper grafenle artmasıyla başta batarya ve biyosensör çalışmalarında avantajlar ortaya çıktı. Giyilebilir, taşınabilir ve daha yüksek performansla daha az enerji sarf eden biyosensör çalışmalarının veya gaz sensörü geliştirme çalışmalarının arttığını, özellikle süper grafen ile bu ivmenin çok daha hızlanacağını gördük. Geldiğimiz aşamada artık grafenden bir versiyon üstte, ultra özelliklere sahip bir malzemenin geliştirildiğini, bunu ürettiğimizi söyleyebiliyoruz."

KATMA DEĞERİ YÜKSEK

"Süper grafeni" seri üretim hatlarına entegre ettiklerini ifade eden Yunus Emre Deli, grafenin katma değeri yüksek, dünyada sınırlı sayıda ülkenin/şirketin geliştirebildiği ve kullanabildiği bir ürün olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Niteliklerin geliştirilmesi, performansların arttırılmasıyla süper grafende katma değerin çok daha ilerlediğini, ilerleyeceğini söyleyebiliriz. Halihazırda polimer sanayinin kullandığı bir grafen için kilogram başına 1000-2000 dolar aralığında fiyat verebiliyorken bu elektronik teknolojiler için değişebilir. Her bir kullanıma göre grafen tekrar özelleştirilebilir. Ortalama fiyatlar bu düzeydeyken süper grafen gram başına 1380 avro gibi değer ile müşteri bulabiliyor. Şu anda 8 aylık kapasitemizi doldurmuş vaziyetteyiz. Bu kapasiteyi yakın zamanda yeni bir üretim modeliyle daha da büyüteceğiz. Bu çalışmalarla hem ülkemiz için yeni bir ihracat kalemi ortaya çıkmış oldu, hem de en yüksek gram başına ihracat değerini de bu teknolojiyle geliştirmiş olduk. Yakın zamanda ilk ihracatımızı da Avustralya'ya yaptık. Bunun dünyanın geri kalanında önemli bir hız kazanacağına inanıyoruz. Özellikle elektronik, medikal çalışmalarda bunu göreceğiz. Medikal çalışmalarda DNA geçişlerini, dizilimini, tasarımını hızlandıracak, izlemeyi kolaylaştıracak bir teknolojinin süper grafenle mümkün olabileceğini gördük. İlaç taşıma sistemlerinde, kanserle mücadelede, biyosensörlerde artık grafenin çok daha hızlı kullanıma sunulacağını, test edileceğini biliyoruz, gördük. Hem katma değeri itibariyle, hem ortaya çıkartacağı teknolojik kazanımlar itibariyle hem de sebep olacağı yeni teknolojik ürünlerin sağlayacağı faydalar itibariyle süper grafen önemli bir ürün olacak."