Dünya

Türkiye'den Hamas'a para akışı mı sağlanıyor?

Türkiye'den Hamas'a para akışı sağlandığı yönündeki iddialar ABD tarfından çürütüldü.

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, ABD'nin 7 Ekim'den sonra Türkiye'den Hamas'a herhangi bir para akışı tespit edemediğini açıkladı.

Gazetenin yayımladığı analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi gibi bazı Ortadoğu liderlerinin savaş bittikten sonra Hamas'ın etkili olmaya devam edeceğini düşündüklerini ileri sürülerek, "Hamas, Ankara'nın terk etmeyi planlamadığı sevgili dostu" ifadelerine yer verildi.

Türkiye ve Biden yönetiminin Hamas konusunda anlaşmazlık yaşadığını öne süren gazete, ABD'nin Terörizm ve Finansal İstihbarat'tan Sorumlu Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson'ın İstanbul'a yaptığı ziyarete vurgu yaparak, Nelson'un, Türkiye'nin Hamas'a verdiği iddia edilen finansal destekle ilgili, "alışılmışın dışında sert mesajlar vermek için" İstanbul'a geldiğini iddia etti.

Nelson, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, "Hamas'ın gelecekteki olası saldırıları için Türkiye'de finansal destek bulmaya devam etmesinden son derece endişeliyiz" demişti.

"PARA AKIŞI TESPİT EDİLEMEDİ"

Gazetenin analizinde, ABD'nin 7 Ekim'den sonra Türkiye'den Hamas'a herhangi bir para akışı tespit edemediği ancak yıllardır Türkiye'de işlettiği şirketler olduğu iddia edilerek, ayrıca, Türkiye'nin özel güvenlik şirketi SADAT aracılığıyla Hamas'a danışmanlık ve askeri yardım hizmeti verdiği öne sürüldü.

Hamas'ın lider kadrolarının Katar ve Lübnan'da olduğu hatırlatılan yazıda, Türkiye'nin Hamas üyelerine vatandaşlık verdiği belirtilerek, Malezya'nın yanı sıra bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin de Hamas'ı finansal olarak desteklediği iddia edildi.

Haaretz'in analizinde, "Hamas'ın siyasi bir geleceği olursa, şu ana kadar İsrail-Filistin çatışmasından dışlanan Erdoğan bunun ortağı olmak isteyecektir" ifadesi yer aldı.