Türkiye, dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın mücadele ettiği obezite sorununda önemli bir sıralamaya sahip. Kadınlarda 42’nci, erkeklerde ise 60’ıncı sırada bulunuyor. Obezite, kalp hastalığı, Tip 2 diyabet ve bazı kanserler gibi ciddi sağlık sorunlarının riskini arttırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye Avrupa'da obezite konusunda ilk sırada yer alıyor. Yüzde 66.8'lik oranla bu konuda önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'yi sırasıyla İngiltere, Yunanistan, İspanya ve Fransa takip ediyor.

OBEZİTENİN DAĞILIMI VE UYARILAR

Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin (TOAD) verilerine göre en obez il Adana, en fit il ise Erzurum olarak belirlenmiş. Adana'da bol çeşitli ve lezzetli yemeklerin bulunması, gece yeme alışkanlığının yaygın olması obezitenin sıklığını artırıyor. Bu durum üzerine uzmanlar, Adana halkını spor yapmaları konusunda uyarıyorlar.

OBEZİTE VE SAĞLIK RİSKLERİ

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kuntay Kaplan, obezitenin giderek artan ve ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirtiyor. Obezitenin eşlik ettiği birçok hastalık olduğunu ve bu hastalıkları önlemenin obezitenin tedavisine bağlı olduğunu vurguluyor.

Su sebilleri bu hastalıklara sebep olabiliyor Su sebilleri bu hastalıklara sebep olabiliyor

HASTA DENEYİMİ VE ÇÖZÜM ARAYIŞI

200 kiloya ulaşan ve obezite ameliyatı olacak Recep Haydutlu adlı hasta, Adana'nın diyet yapmak için uygun olmadığını ifade ediyor. Yörük geleneğine sahip olduklarını belirten Haydutlu, gece gündüz fark etmeksizin sürekli yemek yediklerini ve bu durumun kilo alımını hızlandırdığını dile getiriyor. Bu nedenle ameliyatın en iyi çözüm olduğunu düşünüyor ve ameliyat sonrası sağlığına kavuşmayı umut ediyor.