Almanya'da uzun süredir beklenen yasa nihayet yürürlüğe girdi ve Türklerin uzun süredir mücadele ettiği "çifte vatandaşlık" konusunda önemli adımlar atıldı.

Yeni yasa ile birlikte, daha önce Alman vatandaşlığına geçmek için Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalanlar artık tekrar Türk vatandaşlığını alabilecekler. Ayrıca bundan böyle Alman vatandaşlığına geçenler aynı zamanda Türk vatandaşı olarak kalabilecekler.

Vatandaşlık başvuru süreçleri de önemli değişikliklere uğradı. Almanya'da ikamet etme şartı 8 yıldan 5 yıla indirilirken, uyum sürecinde üstün başarı gösterenler için bu süre 3 yıla düşürüldü.

30 Haziran 1974 tarihine kadar Almanya'ya gelen işçiler için vatandaşlık süreci daha da kolaylaştırıldı. Ayrıca, 5 yıldan uzun süredir Almanya'da yaşayan yabancı anne ve babaların çocukları doğrudan Alman vatandaşı olabilecekler.

2023 yılında 210.100 kişi Almanya'da vatandaşlığa kabul edildi ve halen 204.000'den fazla vatandaşlık başvurusu değerlendirme bekliyor.

Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek

Ancak, Alman İçişleri Bakanı'nın vurguladığı gibi, Alman pasaportu için değerlerin paylaşılması önemli bir kriter olarak kalacak. İsrail'in var olma hakkını tanımayanların Alman pasaportu alamayacağı belirtildi.

Editör: Ömer Faruk Altın