Japonya Çevre Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre bu yılın başından beri ülkede en az 212 ayı saldırısı yaşandı. Saldırıya uğrayanlardan 6'sı yaşamını yitirdi. 

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, ülkede ayı saldırılarına dair resmi kayıtlar 2006'da tutulmaya başlandı. Şimdiye dek bir yıl içinde gerçekleşen ayı saldırısı sayısı 200 hiç geçmemişti. Bir önceki rekorsa 158 ayı saldırısının yaşandığı 2020'de kaydedilmişti.  

Bakanlık verilerine göre bu yıl kasım itibarıyla yerleşim bölgelerinde görülen ayı sayısı 19 bin 191 oldu. Söz konusu rakam geçen yıl 11 bin 135'di.

Çevre Bakanı Şintaro Ito, geçen ay yaptığı açıklamada, artan ayı saldırılarının oluşturduğu tehlikeye karşı her bölgeye acil durum ekiplerinin konuşlandırılacağını duyurmuştu. 

ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi

Niigata şehrindeki Nagaoka Teknoloji Üniversitesi'nden Maki Yamamaoto, saldırı sayılarındaki artışın hayvanların yemek bulabilmek için insanların yaşadığı yerlerde gezinmeye başlamasından kaynaklandığını belirtti.

Hokkaido Araştırma Kuruluşu'ndan Tsutomu Mano da özellikle iklim değişikliğinin ayıların besin kaynağı olan meşe palamudu hasadını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, hayvanların yiyecek bulmak için yerleşim bölgelerine gitmek zorunda kaldığını söyledi.

Mano, ayı saldırılarındaki artışların demografik değişikliklerle ilgili olduğuna da işaret etti. Araştırmacı, gençlerin daha iyi iş fırsatları için kırsal yerlerden şehirlere taşındığını, ekili arazilerin boş kaldığını, bu nedenle ayıların bölgelere girişinin kolaylaştığını belirtti. 

Japonya'nın kamu yayıncısı NHK'nin paylaştığı rakamlara göre ekimde ayı saldırısına uğrayan 71 kişiden 61'i 60 yaş, 21'iyse 80 yaş üstüydü. 

Saldırıların sık yaşandığı Akita prefektörlüğünün valisi Norihisa Satake, geçen ay yaptığı açıklamada, tuzak kurup yakalanan her ayı için 5 bin yen (yaklaşık 1000 TL) ödül verileceğini duyurmuştu.