İngiliz ordusunun kullandığı güneş panellerinin, Çin'deki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerini zorla çalıştırdığı iddia edilen şirket tarafından üretildiği belirlendi.

BBC'nin aktardığına göre, güneş paneli üretimine 200 milyon pound kaynak ayıran İngiliz ordusuna güneş paneli tedarik eden firmaların JA Solar, Trina ve Qcells olduğunu ortaya çıktı.

Temmuz ayında İngiltere'deki Sheffield Hallam Üniversitesi, bu üç şirketin Sincan'da Uygur Türklerine zorla üretim yaptırdığını ortaya koyan bir rapor yayımlamıştı.

JA Solar ve Qcells, tedarik zincirlerinde "zorla çalıştırmanın" rol oynamadığından emin olmak üzere adım attıklarını söylerken, Trina ise açıklama yapmamıştı.

"KÖLELİK KARŞITI BEYANLARININ ARKASINA GİZLENİYORLAR"

Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ordunun tedarik zincirinin düzenli olarak denetlendiği ve tüm boyutlarıyla incelenmek üzere sıkı prosedürler uygulandığı ifade etsede, Sheffield Hallam Üniversitesi'nden Alan Crawford, BBC'nin elde ettiği şirket listesini gördüğünü ve rapordaki iddiaların geçerliliğini koruduğunu dile getirdi.

İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti

Büyük firmaların "zorla çalıştırma" ürünü malları kasıtlı olarak almasının düşük ihtimal olduğunu belirten Crawford, ancak tedarik zincirlerinin "şeffaf olmamasının", bazı firmalara, "kölelik karşıtı" beyanlarının arkasına gizlenme olanağı tanıdığını da ekledi.

Çin'in bir milyon Uygur'u toplama kamplarında tuttuğu tahmin edilirken, Çin ise bu suçlamaları reddediyor.