İklim değişikliği meyvelerin tadı ve rengini de değiştiriyor İklim değişikliği meyvelerin tadı ve rengini de değiştiriyor

Webtekno'nun aktardığına göre, Seksomnia üzerine yapılan araştırmalarda, bu rahatsızlığa erkeklerin daha yatkın olduğu ve en yaygın genç yetişkin erkeklerde görüldüğü ortaya çıktı. 

PEKİ SEKSOMNİA NEDİR?

Uyku rahatsızlıklarından biri olan parasomnia (uyku/gece terörü) türü "seksomnia", uyku seksi olarak da bilinen bir rahatsızlık. Seksomnia, uyurken mastürbasyon yapmak veya cinsel ilişki gibi faaliyetlerde bulunmanın tıp jargonundaki adı. 

Gece terörü rahatsızlıkları uyku sırasında konuşmayı veya yürümeyi kapsarken, seksomnia, REM ve REM olmayan uyku aşamaları arasında sıkışıp kalmasıyla ortaya çıkıyor.

Seksomniadan muzdarip kişiler, uyku sırasında yaptığı cinsel hareketlerden habersizdir ve sabah kalkınca hiçbirini hatırlamaz. Tabii bu eylemler, kişinin daha önce hiç yapmadığı veya uyanıkken asla yapmayacağı hareketler de olabilir.

BELİRTİLERİ NELER?

Uykuda seks yapanlar; daha agresif, çekingen veya baskın da olabilirken, uyurken cinsel ilişkiye girmenin yanı sıra pelvik itme hareketleri, partneri ön sevişmeye teşvik etmek ve cinsel ilişkiyi taklit eden davranışlar da bu hastalığın belirtileri arasında gösteriliyor.

Kişinin gözü açık olup ilişki sırasında boş gözle bakması da belirtiler arasında yer alırken, bir diğer belirti ise, spontan orgazm. Yani inilti ve seks sırasında partnere yanıt vermemek de seksomnia hastalarında görülen belirtilerden biri.

NEDENİ NE?

Seksomnia hastalığının nedenleri arasında, davranış ve yaşam tarzının katkısı olabileceği gibi stres de en önemli etkenlerden birisi. Bazı reçeteli ilaçları veya aşırı içki ile madde kullananların da uykuda seks yapma durumu olabilir. Endişe, kronik yorgunluk ve bitkinlik, endişe, duygu durumu bozukluğu, ilişki stresi ve uyku eksikliği de bu rahatsızlığı tetikleyebiliyor.

Tıbbi nedenler ise, kafa yaralanmaları, Parkinson hastalığı, huzursuz bacak sendromu, reflü hastalığı, migren, uykuyla ilişkili epilepsi ve uyku apnesi olarak biliniyor.

DAVA KONUSU OLMUŞ BİR HASTALIK

Seksomnia hastalarından bazıları zararsız olabileceği gibi bazı durumlarda yasal sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu duruma örmek olarak:

2003 yılında Kanada’da arkadaşları ile alkol alıp eğlenen Jan Luedecke, arkadaşının evinde kanepede uyuyakalırken gece, tanımadığı bir kızla ilişkiye girmeye çalışıyor. Kızın, onu kanepeden atması ile uyanan Jan, birkaç blok ötedeki ailesinin evine gidip uyumaya devam ediyor.

Kız, birisinin kendisine cinsel saldırıda bulunmaya çalıştığını söyleyerek şikayetçi oluyor. Bunun üzerine olayla ilgisi olamyan birisi cinsel saldırıdan tutuklanıyor. Belli belirsiz prezervatif takmaya çalıştığını hatırlayan Luedecke ise, “O kişi ben olabilirim” diyerek ifade veriyor.

Luedecke, uyku sırasında hiçbir şeyi hatırlamadığını söyleyince Uyku Bozuklukları Uzmanı Dr. Colin Shapiro'ya yönlendiriliyor. Uyku kliniği laboratuvarında yapılan testler sonucunda Luedecke’nin seksomnia hastası olduğu ortaya çıkıyor ve serbest bırakılıyor.

TEDAVİSİ VAR MI?

Seksomnia tedavisi için öncelikle altta yatan nedenin tedavi edilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra antidepresan gibi ilaçlar, tedavi yöntemlerinden biri. Aşırı baskı yaşayan insanlar için ise terapi ve stres yönetimi öneriliyor. 

Ayrıca bazı araştırmalar gösteriyor ki obstrüktif uyku apnesi tedavisi seksomnia ataklarını önemli ölçüde azaltıyor.