Dünya

Uyuşturucu baronlarının yeni modası oldular: Çok sayıda ele geçirildi

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da bir çiftlikte kafes içinde bulunan iki adet jaguar, Ekvador'un uyuşturucu baronları arasında yeni ve acımasız bir modayı gün yüzüne çıkardı. Uyuşturucu baronları, Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın tarzında statü sembolü olarak özel yasadışı hayvanat bahçeleri kuruyorlar.

Polis ekipleri, Jalisco Yeni Nesil Karteli ile bağlantılı olduğundan şüphelenilen uyuşturucu baronu Wilder Sanchez Farfan'a mülkte iki adet kedigiller familyasından Margay buldu.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından “dünyanın en önemli uyuşturucu kaçakçılarından biri” olarak nitelendirilen Farfan, Şubat ayında Kolombiya’da tutuklanmıştı.

Polis jaguarların yanı sıra Farfan'ın Çin ve Güney Kore'den ithal ettiğine inanılan papağan, muhabbet kuşu ve diğer egzotik kuşları da buldu.

Ekvador’da Çevre Koruma Polis Birimi Olan UPMA başkanı Darwin Robles, "Narko hayvanat bahçesi" olgusunun nispeten yeni bir olgu olduğunu ve son birkaç yılda Ekvador'da yeraltı uyuşturucu endüstrisinin yükselişiyle aynı dönemde ortaya çıktığını söyledi.

AFP'ye konuşan Robles, "Uyuşturucu kaçakçılığının olduğu yerde yaban hayatı kaçakçılığının da olacağından emin olabilirsiniz" dedi. 

Robles, uyuşturucu baronlarının yırtıcı hayvan temin etmelerini "Güçlerini ve ekonomik kapasitelerini göstermek" olarak yorumladı. 

BİNLERCE YABANİ HAYVAN ELE GEÇİRİLİYOR

Ekvador Polisi, dünyanın biyolojik çeşitliliği en yüksek ülkelerinden biri olan Ekvador'da 2022 yılında 6.800'den fazla, 2021 yılında ise yaklaşık 6.000 vahşi hayvan ele geçirdi.

Kolombiya ve Peru arasında kalan Güney Amerika ülkesi Ekvador, son zamanlarda sadece geçiş bölgesi olmaktan çıkıp, suç oranlarındaki yükselişle birlikte kendi başına bir uyuşturucu kaçakçılığı merkezine dönüştü.

Farfan'ın arazisinde bulunan Jaguarlar ve kuşlar tıbbi bakımları yapılmak üzere rehabilitasyon merkezlerine götürüldü.

Ekvador polisi düzenlediği operasyonlarda her geçen gün diğer uyuşturucu baronlarına ait mülklerde kaplumbağa, yılan, hayvan kürkleri ve hayvan çeşitli hayvan başları bulmaya devam ediyor.

“YABANİ HAYVANA SAHİP OLMAK STATÜ GÖSTERGESİ”

ABD Yaban Hayatı Koruma Derneği’nden (WCS) bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bir hayvana sahip olmak bireyin organize suç ağı içindeki rütbesini ve statüsünü gösterir” dedi.

Yetkili, hayvan türlerinin çeşitli statü seviyelerini sembolize ettiğini belirterek, “Örneğin benekli bir kediye sahip olmak temel statüdür. Ancak bir Jaguara sahipseniz çok daha prestijli oluyorsunuz. Tıpkı büyük malikaneler, lüks arabalar, sanat eserleri veya değerli mücevherler gibi…”  ifadelerini kullandı.

Ekvador'da yaban hayvanlarının yasadışı teminini yapmak üç yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanıyor. Uygulanan cezaların caydırıcılığı sorgulanan Ekvador’un birçok komşusu aynı suçtan yargılananlara daha fazla yaptırım uyguluyor.

“EKOSİSTEM OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Ünlü uyuşturucu baronu Escobar 1993 yılında polis tarafından vurularak öldürüldükten sonra flamingolar, zürafalar, zebralar ve kangurulardan oluşan özel koleksiyonu hayvanat bahçelerine yerleştirilmişti.

Ancak "Kokain su aygırları" olarak adlandırılan bir su aygırı sürüsü kendi haline bırakıldı, kontrolsüz çoğaldı ve şimdi çevre yetkilileri için büyük bir baş ağrısı oluşturuyor.

Sekiz yıldır Kolombiya'da yaşayan bağımsız gazeteci Audrey Huse, CBS News'e yaptığı açıklamada 1980'lerde Escobar'ın sadece dört su aygırı ithal ettiğini söyledi.

Su aygırlarının sayısı zamanla yükselmiş durumda. Şu anda kuzeybatı Kolombiya’da serbestçe dolaşan iki tonluk su aygırlarından yaklaşık 160 adet var.

Gazeteci Huse konuyla alakalı olarak, "Afrika'da olduğu gibi burada da doğal avcıları olmadığı için nüfus hızla artıyor ve bu da yerel ekosistemi etkiliyor” açıklamasında bulundu.

“HAYVANLAR CİDDİ HASARLAR ALIYOR”

Tekrardan doğaya salınamayan hayvanları kabul eden barınaklardan birisi de Quito'daki Jardin Alado Ilalo.

Barınakta papağan ve diğer kuşlarla ilgilenen yetkili Cecilia Guana, "Kanatları kesilmiş, pençeleri kesilmiş ve psikolojik açıdan hasar alarak gelen hayvanlarımız var. Bu kuşlar artık kendilerini doğal halleriyle hayvan olarak tanımlamıyor... Bu gibi yerlerde kalmak zorundalar" dedi.

Ekvador'un uyuşturucu baronlarının da benzer şekilde olumsuz bir çevresel ayak izi bırakmasından korkuluyor.

Quito'daki Tueri vahşi yaşam hastanesinde vahşi kediler, maymunlar, kirpiler, papağanlar ve baykuşlar kaçakçılığa kurban gitmelerinin ardından tedavi görüyor. Hayvanların birçoğu yetersiz beslenmiş ya da yaralı olarak geliyor.