Sigara dumanının aktif içici dışındaki kişiler tarafından solunmasının (pasif içicilik) "akciğer kanseri" riskini yüzde 24 oranında artırdığı ortaya çıktı.

Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla açıklama yapan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği İç Anadolu Bölge Temsilcisi ve Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Klinik İdari ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Serdar Karakaya, akciğer kanserinin erkeklerde ve kadınlarda dünyada en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu ve her iki cinsiyette kanserden ölüm nedenleri arasında sigara kullanımının birinci sırada yer aldığını söyledi.

Sigara kullanımının akciğer kanserinin en yaygın sebebi olduğunu belirten Doç. Dr. Serdar Karakaya, "Pasif sigara içiciliği de akciğer kanseri riskini yüzde 24 oranında arttırmaktadır. Bu açıdan düşünüldüğünde akciğer kanseri sigarayla etkin mücadele ile önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur" dedi.

Dumanın aktif içici dışındaki kişiler tarafından solunmasının "pasif içicilik" olarak isimlendirildiğini belirten Doç. Dr. Karakaya, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla pasif içiciliğin çeşitli hastalık ve ölümlere neden olduğunun ortaya çıktığını dile getirdi.

"KANSEROJENİK ETKİSİ 2-6 KAT DAHA FAZLA"

Dünya genelinde bir milyardan fazla insanın tütün ürünleri kullandığını söyleyen Karakaya, tütün kullanımının ve tütün dumanına maruziyetin, kanser, kalp damar hastalıkları ve buna bağlı inme gibi en sık ölüme yol açan hastalıklara neden olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin en zengin ili belli oldu: Büyük şehirler sıralamada geride kaldı Türkiye'nin en zengin ili belli oldu: Büyük şehirler sıralamada geride kaldı

Çevresel tütün dumanının, aktif sigara içilmesi sırasında ortama yayılan duman olduğunu ifade eden Karakaya, "Pasif içicilik, kendi sigara içmediği halde çevresel tütün dumanına maruz kalınmasıdır. Çevresel tütün dumanı sigara kullanmayanlar için ciddi bir sağlık tehlikesidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise güvenli bir maruziyet seviyesinin bulunmamasıdır, yani zararlıdır. Bilimsel çalışmalar, pasif içiciliğin ölümle sonuçlanabilen kanser, kalp-damar hastalıkları ve inme gibi ölümle sonuçlanan hastalıklara yol açtığını ve mevcut sağlık sorunlarını alevlendirdiğini göstermektedir" şeklinde konuştu.

Sigara dumanına maruziyetin ev içi hava kirliliğinin de en önemli nedeni olduğuna işaret eden Karakaya, "Tütünün yanması ile yanma bölgesinden çevreye yayılan yan akım ve sigara içen kişi tarafından solunan ana akım olmak üzere iki tip duman oluşur. Çevresel sigara dumanının yüzde 85'i yan akım sigara dumanından oluşur. Ana akım sigara dumanında bulunan katran, nikotin gibi partiküler maddeler, filtre tarafından süzüldüğü için yan akım sigara dumanındaki partiküler madde konsantrasyonu daha yüksektir. Bundan dolayı da daha toksik olan yan akım dumanının kanserojenik etkisi 2-6 kat, bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu tepki olarak tanımlanan inflamasyona neden olma etkisi ise 4 kat daha fazladır. Bu nedenle sigara dumanına maruziyet çok ciddi bir tehlikedir" dedi.

"BİRÇOK HASATLIĞI TETİKLİYOR"

Pasif içiciliğin kısa süreli etkilerinin göz, burun ile boğazda harabiyet, akut bronşit ve zatürre ile ilişkilendirildiğini ifade eden Karakaya, yapılan çalışmalarda sigara dumanına maruziyet ile ortaya çıktığı kesin olarak kanıtlanmış hastalıkların olduğunu söyledi.

"Bunlar akciğer kanseri, koroner kalp hastalığı, astım atakları, kalp hastalığı semptomlarının başlaması, mevcut bronşit semptomlarının kötüleşmesi, nefes darlığı, hava yolu irritasyonu, öksürük, mide bulantısı, baş ağrısı ve göz irritasyonudur" diyen Karakaya, sigaranın kesinlikle kapalı ortamlarda tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.