Bilim ve Teknoloji

Yangınlar için üretildi: Su püskürten ‘uçan ejderha’

Japonya’da yangınlar için su püskürten uçan ejderha robotu üretildi.

Donanımhaber'in aktardığına göre, Japonya'daki araştırmacılar, dünya genelindeki itfaiyelerde kullanılabilecek yeni bir tür robot icat etti.

"Uçan ejderhalara" benzetilerek tasarlanan robota Dragon Firefighter adı verildi.

Tohoku Üniversitesi'nde Profesör Satoshi Tadokoro ve ekibi tarafından 2016 yılından beri Japon yangın söndürme uzmanlarıyla iş birliği yapılarak geliştirilen robot, dört metre uzunluğa sahip. 

Uzaktan kontrol edilebilen Dragon Firefighter'ın yangın hortumu, merkez ve baş bölgelerinde bulunan sekiz ayarlanabilir su jetinin ürettiği kuvvete dayanıyor. Nozülün konfigürasyonu esnek olduğundan, arkada konumlandırılmış tekerlekli bir araba üzerinde yer alan bir kontrol ünitesi tarafından yönlendirilerek (bu ünite de uzaktan kontrol ediliyor) alevlerin yönüne uyum sağlayıp hizalanabiliyor. Robotun beslemesi ise standart bir itfaiye aracıyla sağlanıyor.

Saniyede 6,6 litre su püskürtebilen nozullar, bir megapascal basınca kadar su püskürtebilen robotun hortumun ucunda, yangının tanımlanmasını ve yerinin belirlenmesini kolaylaştıran geleneksel bir kamera ve termal görüntüleme sistemi bulunuyor. 

Öte yandan sistemin ilk testi Eylül 2021’de Dünya Robot Zirvesi 2020'nin (WRS2020) açılış töreni sırasında gerçekleştirildi. Dragon Firefighter, tören alevini dört metre mesafeden başarıyla (49 dakika 00 saniye ila 51 dakika 00 saniye) söndürdü. Bu testlerden sonra robot üzerinde çeşitli geliştirmeler yapıldı.