25 Mart 2009'da helikopter kazasında hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu hakkında Adli Tıp Kurumu'nun yeni raporu, soruşturmanın seyrini değiştirecek nitelikte. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine yapılan incelemede, Adli Tıp Genel Kurulu 2011 tarihli raporu tekzip etti. Yeni raporda, "Ölüm sonrasında karboksihemoglobin oluşmaz (artmaz)" ifadesi yer aldı.

 Güneş'in Durumu Şüpheleri Artırdı

Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte kazada hayatını kaybeden gazeteci İsmail Güneş'in kanında yüzde 27 oranında karboksihemoglobin tespit edilmişti. 10 Haziran 2024 tarihli yeni rapor, bu oranın ölüm sonrasında artmayacağına işaret ediyor. Bu, Güneş'in helikopter düştükten sonra uzun süre hayatta kalmış olması ve yardım çağrısı yapabilmiş olmasına rağmen, kaza anında yüksek düzeyde karbonmonoksit gazına maruz kaldığını gösteriyor.

 Adli Tıp Gerçekleri Gizledi mi?

2011'deki rapor, Güneş'in ölüm sonrası kanındaki karboksihemoglobin oranının arttığını belirterek bu durumu açıklamaya çalışmıştı. Ancak, Adli Tıp Genel Kurulu'nun yeni raporu, bu tezi tamamen çürütüyor. Raporda, Yazıcıoğlu'nun da benzer şekilde karbonmonoksit gazına maruz kaldığı belirtiliyor.

Yunanistan'da 100 tonun üzerinde ölü balık karaya vurdu Yunanistan'da 100 tonun üzerinde ölü balık karaya vurdu

 Helikoptere Kurulmuş Bir Sistem Olabilir mi?

Adli Tıp Kurumu, helikopterde karbonmonoksit gazının varlığıyla ilgili iki olası senaryo üzerinde duruyor: Helikopterde bir gaz yayma sistemi olabilir veya kaza sonrası kabine dolan duman bu durumu açıklayabilir. Bu iki ihtimalin adli tahkikatla açıklığa kavuşturulması gerektiği ifade ediliyor.

 FETÖ'nün Adli Tıp Yapılanması

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, 2011'deki raporu hazırlayan ekibin FETÖ bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Bu ekip, dönemin Adli Tıp Başkanı Cengiz Haluk İnce tarafından mevzuata aykırı bir şekilde oluşturulmuştu. İnce ve raporda başrol oynayan Ahmet Sadi Çağdır, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ bağlantısı nedeniyle yargılanmış ve Çağdır 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

 Karboksihemoglobin Nedir?

Karboksihemoglobin, karbonmonoksit gazının kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinle birleşmesi sonucu oluşur. Bu birleşme, vücudun oksijen taşıma kapasitesini azaltarak ölümcül olabilir. Bu gaz, şofben, soba, maden ve araç egzozlarından çıkan gazlar nedeniyle oluşabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ