Borsa İstanbul güne yükselişle başladı Borsa İstanbul güne yükselişle başladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) Programına ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye'ye değer katan markaların ödüllendirildiği 6. Platin Global 100 Ödülleri Töreni'nde konuşan Yılmaz, Türkiye markasına katkılar sağlayan ve global arenada varlık gösteren öncü girişimcilerin yanında olduklarını söyledi.

Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejisi doğrultusunda, ithalata bağımlılığı azaltma ve cari işlemler açığını kalıcı olarak düşürme yolunda çalışmalarına devam ettiklerini belirten Yılmaz, bu kapsamda yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine yönelik yatırımları, ihracatçıların finansmana erişimini ve hizmet ihracatını güçlü bir şekilde desteklediklerini aktardı.

İlgili tüm kuruluşların desteğiyle Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı'nı yeniden yapılandırarak hayata geçirdiklerini belirten Yılmaz, "Yeni finansal ortamda ülkemizin kalkınmasını sürükleyecek, katma değeri yükseltecek, teknoloji seviyemizi artıracak yatırımlara uzun vadeli ve uygun koşullu finansman sağlamak, temel gayemiz bu. Bu çerçevede de yeni programımızda en az 1 milyar lira tutarında olan yatırımlara, aracı bankalar kanalıyla 10 yıla varan vadelerle kredi sağlamayı öngörüyoruz" dedi. 

Program kapsamında toplam 300 milyar lira kaynak ayrıldığını aktaran Yılmaz, "Bütçede alanımız oluştukça bu programı bütçemizden de destekleme perspektifimiz var. Yüksek teknoloji içeriği olan, stratejik önemi olan, diğer taraftan Türkiye’ye finansman getiren projelere yüzde 15 ile 30 arasında değişen 10 yıla kadar vadeli finansman sağlanmış olacak. Yenilenmiş haliyle YTAK Programımıza başvurular 20 Aralık’ta başlayacak. Ayrıca, Eximbank'ın sermayesini 10 katı artırarak 3 milyar liraya yükseltmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.