Amerika Birleşik Devletleri merkezli Politico dergisi, 'arabulucu' olarak nitelendirdiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"2024'te Avrupa'nın en güçlü insanları" listesine aldı. 

Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor

Politico'nun internet sitesinde yer alan profilde, uzun süredir kendisini "güçlü bir jeopolitik lider" olarak konumlandırmaya çalışan Erdoğan'ın 2016'daki başarısız darbe girişimini atlattığı hatırlatıldı.

Profilde, "Hem Kremlin hem de Ukrayna Cumhurbaşkanlığı makamıyla bağlantısı olan az sayıdaki kişiden biri olan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2022'de Ukrayna'ya askerlerini göndermesinden bu yana arabuluculuk rolü üstleniyor" ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz Tahıl Anlaşması'na da öncülük ettiği ve anlaşmanın devamı için mücadele ettiği vurgulandı.

Yine Erdoğan'ın 7 Ekim'de Hamas'ın düzenlediği saldırıların ardından bir kez daha "arabuluculuk" rolü oynamak istediği, Erdoğan'ın İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yanı sıra Mısır ve Lübnan liderleriyle görüştüğü belirtildi.

Yunan basını Pentapostagma, Erdoğan'ın Amerikan dergisi Politico tarafından, 2024 yılında Avrupa'nın en güçlü insanı olarak sıralamasına tepki gösterdi. Batı dünyasının Erdoğan'ı yücelttiğini savunan analizde, İsveç'in NATO üyeliğini TBMM'ye havale ettiğini vurgulayarak, "Batı ile Doğu arasında, daha doğrusu ABD arasında hokkabazlık yapmasına hayran kalıyorlar"  yorumu yapıldı. 

AMERİKALILAR ONA "TAPMAYA" DEVAM EDİYORLAR

Erdoğan'ın "başarısının" Politico tarafından üst sıralarda yer almasına tepki gösteren analizde, "Türk cumhurbaşkanı istedikleri gibi yürümüyor. Belki de bölgedeki bir diğer 'favori' çocuklarının, Saddam'ın bir zamanlar olduğu gibi, müttefikleri ve Washington'un kendisi için tehlikeli bir hale gelmeye başladığını anlamadılar" ifadelerine yer verildi.

Editör: Duha Sena Oskay