Bir aile, 1960'lardan beri sahip oldukları bir tablonun aslında 42 milyon Sterlin değerinde olduğu tahmin edilen uzun süredir kayıp bir başyapıt olduğunu öğrendi.

Seleflerinin, ünlü Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in son eserlerinden biri olan Fraulein Leiser'in Portresi'ni nasıl elde ettikleri hala belirsizliğini koruyor.

Zengin bir Yahudi aile tarafından sipariş edilen eserin, Klimt tarafından 1917 yılında, ölümünden sadece bir yıl önce çizildiği ve en son 1925 yılında Viyana'da bir sergide görüldüğü kaydedildi. O zamandan beri nerede olduğu bilinmediği ve sadece siyah beyaz bir fotoğrafla belgelendiği belirtildi.

Fotoğrafta tablonun son sahibinin Henriette Lieser olduğu tespit edildi. Kendisinin o dönemde Nazi yönetimine rağmen Viyana'da kaldığıve 1943 yılında Auschwitz'de trajik bir şekilde öldürüldüğü ifade edildi.

Tablo, şimdiki sahibinin miras almadan önce avukat ve sanat hukuku uzmanı Ernst Ploil'den hukuki tavsiye almasının ardından yeniden ortaya çıktı. Tablo, 25 Ocak Perşembe günü 1925'ten bu yana ilk kez halka sunuldu.

Harry Potter'ın ilk baskısı için yapılan çizime dudak uçuklatan teklif Harry Potter'ın ilk baskısı için yapılan çizime dudak uçuklatan teklif

Ploil, şu anki sahibinin ailesinin eseri nasıl elde ettiğinin belirsizliğini koruduğunu söyledi.

"1925 ile 1960'lar arasında bir boşluk var" diyen Ploil, ancak İkinci Dünya Savaşı sırasında yağmalandığına dair bir kanıt bulamadığını da sözlerine ekledi.

Ploil, "Nazi döneminde yasadışı bir şekilde el konulduğuna dair herhangi bir belirti yok, yani Gestapo'nun olağan pulları veya yağmalanmış sanat eserlerinin depolandığı bir nakliye evi gibi" dedi.

Eser, 24 Nisan'da mevcut sahibi ve Lieser ailesinin yasal mirasçıları adına açık artırmaya çıkarılmadan önce İngiltere, İsviçre, Almanya ve Hong Kong'da sergilenecek. Bu işlem, Naziler tarafından el konulan sanat eserlerinin iadesine ilişkin prosedürü belirleyen bir anlaşma olan Washington İlkeleri uyarınca gerçekleştirilecek.