Kültür/ Sanat

1800 yıllık keşif: Mersin'de ortaya çıktı!

Mersin’de yer alan Anemurium Antik Kenti’nde Liman Hamamı olarak adlandırılan yapının hemen yanındaki bölümde önemli birini temsil ettiği düşünülen kadın heykeli bulundu.

Mersin'in Anamur ilçesinde yer alan Anemurium Antik Kenti’nde Liman Hamamı olarak adlandırılan yapının hemen yanındaki bölümde yapılan kazılarda 1800 yıl öncesine ait olduğu düşünülen kadın heykeli bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Selçuk Üniversitesi adına Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığında birçok farklı disiplin ve üniversitelerden akademisyen ile öğrencilerden oluşan ekip tarafından, yaklaşık 600 dönümlük bir arazide yer alan Anemurium Antik kentinde yapılan kazı çalışmalarında Roma Dönemi’ne ait giyimli bir kadın heykeli ortaya çıkarıldı. 

Altta khiton, onun üstünde himation olmak üzere iki farklı kıyafetin işlendiği giyimli kadın heykelinin bin 800 yıl öncesine ait bir tanrıça, imparatoriçe veya burada yaşamış aristokrat yada önemli bir aileye mensup hayırsever kadınları temsil ettiği tespit edildi. Yaklaşık 1500 yıl önce bölgede yaşanan büyük bir depremle toprak altında kaldığı düşünülen heykel, Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünden gelen alanında uzman bir konservatör-restoratör ve kazı ekibi tarafından büyük bir titizlikle yürütülen çalışmalar sonucunda yerinden çıkarılarak üzerinde bilimsel araştırma, temizlik, konservasyon ile restorasyon çalışmaları yapılmak üzere koruma altına alındı.