Türkiye’den yasa dışı yollarla ABD’ye kaçırılan Anadolu kökenli 41 kültür varlığının iade edileceği belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD Manhattan Bölge Savcılığı arasında Anadolu’dan kaçırılan kültür varlıkları odaklı iş birliği kapsasamında yürütülen çalışmalar neticesinde Türk heyeti iadesi gerçekleştirilen eserleri New York’taki Türk Evi’nde teslim aldı.

ARALIK SONUNDA TÜRKİYE'DE OLACAK

Türkiye’ye geri döneceği açıklanan eserler arasında Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli 3 bronz heykel başı, 1 bronz kadın büstü ve 4 bronz heykellere ait vücut parçaları yer alıyor. Bu eserler, Anadolu’daki Anadolu’da Roma Dönemi heykeltıraşlığının önemli çalışmaları arasında gösteriliyor.

ABD’den iadesi sağlanan diğer heykeltıraşlık eserleri arasında milattan önce 6’ncı yüzyıla tarihlenen pişmiş toprak kadın başı, Roma Dönemi’ne tarihlenen Minerva biçimli bronz ağırlık, Roma Dönemi’nden bir başka mermer Minerva başı, pişmiş toprak ve gümüş Kibele heykelciği ve bronz Satir heykelciği ile gümüş kadın heykelciği de yer alıyor.

İadesi edilen tarihî eserlerden Frig başlığı tipinde 2 adet de bronz miğfer bulunuyor. Trakyalıların ve Frigyalıların giydiği kendine özgü deri şapka esas alınarak türetilen ve özellikle de piyadelerin taktığı miğferler milattan önce 4’üncü yüzyıla tarihleniyor.

Türkiye’ye ABD’den iadesi sağlanan önemli eser grupları arasında ayrıca 22 adet Kilia tipi idol başı da bulunuyor. Kilia (Gelibolu) tipi idol olarak anılan eserlerin dünyada bilinen tek üretim merkezi olarak Manisa’nın Akhisar ilçesinin Kulaksızlar Köyü biliniyor.

İzzet Günay kimdir? İzzet Günay kaç yaşında, nereli? İzzet Günay kimdir? İzzet Günay kaç yaşında, nereli?

Şu anda Türk Evi’nde muhafaza edilen eserler aralık ayının son haftasında Türkiye’ye geri geri dönmüş olacak.