Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 33 ülkedeki 'aşırı' içki tüketimini karşılaştırdı. ‘Bir Bakışta Sağlık’ (Health at a Glance) isimi raporda, sağlık harcamalarının ortalama yüzde 2,4'ünün alkol tüketiminin yol açtığı zararla mücadelede kullanıldığı belirtildi. Bu oranın, bazı ülkelerde yüzde 4'e kadar çıktığı tespit edildi.

2011 ile 2021 verilerinin karşılaştırıldığı raporda, Letonya ve Litvanya’nın 2021 yılında en yüksek tüketimi bildirdiği aktarıldı. Bu ülkelerde, alkol oranı kişi başına yaklaşık 12 litreye denk geldi.

Letonya ve Litvanyayı, kişi başı 11 litrelik alkol tüketimiyle Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Avusturya izledi. Rapora göre Türkiye, düşük alkol tüketimin görüldüğü ülkeler arasında yer aldı. Türkiye, Kosta Rika, İsrail ve Kolombiya'da kişi başı yıllık alkol tüketiminin 5 litrenin altında  olduğu belirlendi.

Başka bir analizde ‘aşırı alkol kullanımı’ alışkanlıklarını da değerlendiren OECD’nin listesinde, en az ayda bir kez dönemsel olarak ‘aşırı alkol tükettiğini’ söyleyenlerin verileri sıralandı. Buna göre ise 33 ülke arasından yüzde 3 ile Türkiye, yüzde 4 ile İtalya ve yüzde 6 ile Yunanistan son sıralarda görüldü. Listenin ilk sırasında yer alan Danimarka’da ise yetişkinlerin yüzde 30’dan fazlası ayda en az 1 kez aşırı içki tükettiğini bildirdi.