Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesi Koca Çay'da yer alan Aizanoi Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında, Afrodit ve Dionysos'a ait yeni heykel başlarına raslandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu ve Kütahya Valiliğinin desteğiyle, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından yapılan kazı çalışmalarında, mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Afrodit'in heykel başının ikincisi, şarap tanrısı Dionysos'un ise üçüncü heykel başı çıkarıldı.

"KÖPRÜ ENKAZINDAN ÇIKARILDI"

Kazı başkanlığını yürüten Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu yıl kazı sezonunun en önemli çalışma alanlarından birinin antik dönemde "Penkalas" olarak bilinen Koca Çay olduğunu söyledi.

İzzet Günay kimdir? İzzet Günay kaç yaşında, nereli? İzzet Günay kimdir? İzzet Günay kaç yaşında, nereli?

Çayın üzerinde antik köprüler bulunduğunu tespit ettiklerini belirten Coşkun, "Bu alanda yaptığımız çalışmalar 2021 yılından beri sürüyor. Biz bu çayda Roma İmparatorluğu döneminden kalma 4 mermer köprünün var olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu 4 köprüden 2'sinin restorasyonu yapıldı ve bugün ziyaret edilebilir hale geldi" dedi.

Kazı çalışmasının sonlandırıldığı "3 No'lu Köprü" olarak adlandırılan yapının kalıntıları arasında çeşitli mermer bloklarla karşılaştıklarını dile getiren Coşkun, 3 gözlü olan bu köprünün büyük bir sel nedeniyle çökmüş olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Köprünün enkazının kazılması esnasında çok sayıda heykel parçalarını gün yüzüne çıkardıklarını ifade eden Coşkun, "Bu sezon bizi heyecanlandıran en önemli gelişme; mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykel başı ile şarap tanrısı Dionysos heykel başının yenilerini ortaya çıkarmamız oldu. Çayda bugüne kadar yaptığımız kazı çalışmalarında 100'ü aşkın heykel parçasıyla karşılaştık. Bulunan başların bazılarının 2-3 metre uzunluğundaki heykellere ait olduğu anlaşılmaktadır. İlkini 3 yıl önce ortaya çıkardığımız bu heykel başları oldukça güzel korunmuş vaziyette. Yaptığımız kazı çalışmalarında, toplamda 2 Afrodit, 3 Dionysos heykel başını çıkarmayı başarmış olduk" şeklinde konuştu.

Heykellerin gövdelerinin ise birçok parça halinde bulunduğunu söyleyen Coşkun, antik kentte geçen nisanda başlayan kazı sezonunu bu ay sonlandıracaklarını aktardı.