Kültür/ Sanat

Pompeii’de yeni keşif: Köle hapishanesi bulundu

Pompeii'de Arkeologlar kölelerin hapsedildiği ve sömürüldüğü fırın-hapishane karışımı yapıyı ortaya çıkardı.

Euronews'in aktardığına göre, Pompeii antik kentinde yapılan kazı çalışmalarında, köleleştirilmiş işçilerin ve gözleri bağlı eşeklerin hapsedildiği ve ekmek üretmek sömürüldüğü bir fırın bölmesi bulundu.

Fırının bulunduğu yapının, MS 79'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasıyla yıkıldığı sırada "restorasyon sürecinde" olduğu kanısında olan uzmanlar, geçtiğimiz aylarda fırının bölmelerinden birinde üç insan kalıntısının bulunmasıyla patlamanın yaşandığı sırada konutta hâlâ insanların yaşadığını düşünmüştü.

Kapıları olmayan bu ekmek üretim yerinin avluya açılan tek bir çıkışı var. Bunun da içerideki bireylerin hareketini kısıtlayan bir önlem olduğu düşünülüyor. Bitişikteki değirmen alanında ise, muhtemelen hayvanların hareketlerini koordine etmek için kasıtlı olarak oyulmuş yarım daire şeklinde girintiler görülüyor.

Pompeii Arkeoloji Parkı Müdürü Gabriel Zuchtriegel, son keşiflerle ilgili yazısında "Burası hareket özgürlüğünü kısıtlama ihtiyacı hissettiği köle statüsündeki insanların varlığını hayal ettiğimiz bir alan. Bu, antik köleliğin en şok edici yanı; kölelikten kurtulma vaatlerinden yoksun, kaba şiddete indirgenmiş, demir parmaklıklarla örülmüş birkaç pencerenin varlığı ile doğrulanan bir izlenim" dedi.