NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) Soğuk Atom Laboratuvarı'nda uzayda ilk kez iki tür atom içeren bir "kuantum gazı" üretildi.

ISS'deki Soğuk Atom Laboratuvarı'ndaki uluslararası bir bilim ekibi, deneyleri Dünya'dan uzaktan gerçekleştirerek "Bose-Einstein yoğunlaşması" yaratmak için koşulları manipüle etmeyi başardı.

Uluslararası bir bilim ekibi, bu yeni kabiliyet sayesinde artık sadece bireysel atomların kuantum özelliklerini değil, aynı zamanda farklı atom türlerinin kuantum durumunda birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğine ve birleştiğine odaklanan kuantum kimyasını da inceleyebilecek. 

JİROSKOP YAPIMINDA KULLANILACAK

NASA tarafından finanse edilen Uzayda Ultra Soğuk Atomlar Konsorsiyumu Direktörü Nicholas Bigelow, bilim insanlarının evrenin hızlanan genişlemesinin arkasındaki gizemli itici güç olan karanlık enerjinin doğası hakkında bilgi edinmek ve yerçekimini yüksek hassasiyetle ölçmek için iki atomlu bir interferometre ve kuantum gazları kullanarak deneyler yaptığını söyledi.

MIT'den devrim niteliğinde cihaz: Oksijenden su üretiyor MIT'den devrim niteliğinde cihaz: Oksijenden su üretiyor

Bose-Einstein yoğunlaşmasındaki bu soğuk atomların jiroskop yapmak için kullanılabileceğini belirten Bigelow’a göre, bu jiroskoplar, derin uzay navigasyonu için kullanılabilecek sabit bir referans noktası verebilecek.

JİROSKOP NEDİR?

Jiroskop, kütle merkezi sabit olmasına rağmen her yere dönebilen tekerlek veya kütledir. Dönen bir tekerlek veya silindir, eksen ve robottan oluşan jiroskop, iki serbestlik derecesine sahiptir. Hem düşey hem yatay ekseninde dönebilen jiroskop, sabit olan bir düzenektir. Ağırlık merkezi sabit olmasına rağmen her doğrultuda dönebilmektedir.

Jiroskopta herhangi bir hareketli parça yoktur ve momentumun korunmasına dayalı olarak çalışmamaktadır. Yer çekimi hareketi göz önüne alındığında ve hassas aletlerin yalnız harekete ait değerleri ölçmesi mümkün olmadığından, jiroskop kullanılmaktadır.

Uçak ve gemilerin hareketlerini kontrol etmek için geliştirilen jiroskop; gemilerde yalpa hareketlerini önlemek için kullanılırken, uçaklarda rota tespiti ve otomatik uçuş kontrolünde kullanılmaktadır.