Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde ülkesinin nükleer silah denemelerini yasaklayan küresel anlaşma olan Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'ndan (CTBT) çekilme kararını imzalamıştı.

Bu kararın hemen ardından ABD Savunma Bakanlığı, en erken 2030'un sonlarında envanterine girecek B61-13 olarak adlandırılan nükleer yer çekimi bombasının üretimine başladıklarını duyurdu.

NUKEMAP kurucusu ve Stevens Teknoloji Enstitüsü'nde nükleer silah bilimcisi Alex Wellerstein, B61-13 yer çekimi bombasının etkilerine ilişkin bir simülasyon üzerinde çalıştı.

ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi

Wellerstein, B61-13 bombasının, Moskova'ya atıldığında tahminen 360 kiloton TNT'lik maksimum verimiyle, yarım mil yarıçapındaki her şeyi buharlaştıracağını ve muhtemelen bir mil yarıçapındaki herkesi öldüreceğini söyledi.

Wellerstein'e göre, 12.6 milyonluk Moskova nüfusunun yaklaşık 311 bini anında ölecek ve patlamanın iki mil yarıçapında bulunan binlerce kişi de bombadaki zararlı kimyasallara maruz kaldıkları için ilerleyen süreçte ölecek.

Wellerstein, hayatta kalanların %15'inin ilerleyen yaşlarında çeşitli kanser hastağına yakalanarak öleceğini, yaklaşık 869 bin kişinin de yaralanacağını öne sürdü.

Bombanın, Rusya'nın en büyük ikinci şehri St.Petersburg'a atıldığında daha ölümcül olduğu belirtilerek, simülasyona göre tahmini olarak 360 bin kişinin öleceği ve 686 bin kişinin de yaralanacağı ifade edildi.