Pakistan'da Mohenjo-Daro’da inşa edilen bir Budist tapınağının kalıntılarından, 2 bin yıldan daha eski olduğu düşünülen son derece nadir bir bakır para yığını ortaya çıktı.

Stupa olarak bilinen tapınakta bulunan bakır sikkeler, bölgeyi MÖ 2'nci yüzyıldan MS 3'üncü yüzyıla kadar yöneten ve Greko-Baktriya Krallığı'nı işgal eden, çoğunlukla Budist bir yönetim olan Kush Krallığı’nın zamanına ait olduğu tahmin ediliyor.

Şu anda güneydoğu Pakistan’da bulunan Mohenjo-Daro’daki, MÖ 2 bin 600 yıllarına tarihlenen ve dünyanın en eski uygarlıklarından biri olan eski İndus Vadisi veya Harappa uygarlığına ait olan geniş alana yayılmış kalıntıların arasında yer alan tapınakta bulunan sikkeler onları barındıran bir çömleğin kalıntıları, alanda yapılan kurtarma kazısı sırasında keşfedildi.

5 buçuk kilogram ağırlığında tek bir parça halinde bulunan sikkelerin bin ila  bin 500 arasında oluştuğunu düşünülüyor.

Kasım ayının başlarında Mohenjo-Daro’da bir duvar çöktüğünde bölgede yapılan kurtarma kazısı sırasında sikke istifini ortaya çıkaran ekibin bir parçası olan Arkeolog ve rehber Şeyh Javed Ali Sindhi, "Stupa, Mohenjo-Daro’nun yıkılmasından yaklaşık bin 600 yıl sonra kalıntılarının üzerine inşa edilmiş" dedi.

Kufi ne anlam taşıyor? Duman'ın yeni şarkısının ismi Kufi'nin Türkçedeki karşılığı Kufi ne anlam taşıyor? Duman'ın yeni şarkısının ismi Kufi'nin Türkçedeki karşılığı

Yeni keşfedilen sikkelerin, bakır havaya maruz kaldığından paslandığı için yeşil renkte olduğunu söyleyen Sindhi, sikkelerin bir arkeolojik laboratuvarda dikkatle temizleneceğini belirtti.